Den Haag

4 november 2022 om 21:04

Longarts De Kanter: per direct alle sigaretten uit de schappen

(ANP) De overheid moet direct alle sigaretten uit de schappen halen, vindt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie en Jeugd en bekend om haar strijd tegen de tabaksindustrie. De stichting wil dat harder wordt opgetreden tegen de verkoop van filtersigaretten en kreeg vrijdag gelijk van de rechtbank in Rotterdam.

De rechters geven de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), opdracht om "handhavend op te treden" tegen de verkoop van filtersigaretten. De autoriteit moet zelf bepalen hoe die handhaving gebeurt. De rechtbank oordeelt dat de manier om te meten hoeveel schadelijke stoffen rokers binnenkrijgen, niet klopt.

In een verklaring noemt De Kanter de uitspraak "ontzettend belangrijk nieuws, want het betekent het definitieve einde aan de sjoemelsigaret". Volgens de arts heeft de tabaksindustrie "jarenlang mensen extra verslaafd kunnen maken en houden".


Amsterdam

CIDI annuleert tegendemonstratie         nu 'wensen         ingewilligd zijn'

(ANP) Een tegendemonstratie door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) tegen een protest van Samen voor Nederland gaat komende zondag niet door, meldt het instituut. Er zou een fluitjesdemonstratie plaatsvinden.

Maar volgens de organisatie kan die worden afgelast, omdat "de belangrijkste wensen" van het CIDI zijn ingewilligd. Daarmee doelt de organisatie er enerzijds op dat de Nederlandse regering de antisemitische complotdenker David Icke de toegang tot Nederland heeft ontzegd. En anderzijds dat de gemeente Amsterdam de demonstratie van de rechter mag verplaatsen van de Dam naar het Museumplein, zoals eerder vrijdag bekend werd.

Tijdens de demonstratie van Samen voor Nederland komende zondag zou Icke spreken. Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite.


 

Kabinet trekt 670 miljoen uit voor betering pandemie voorbereid

(ANP)  Het ministerie van Volksgezondheid investeert 670 miljoen euro tot en met 2026 om beter voorbereid te zijn op nieuwe pandemieën, omdat de aanpak van de coronapandemie niet toereikend is geweest. Het kabinet heeft daar vrijdag mee ingestemd, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Van dat geld gaat de komende twee jaar in totaal 74 miljoen euro naar de GGD'en. Dat is onder meer bedoeld voor opleiding.