'Moeizame klimaattop verwacht'

4 november 2022 om 19:04

Rutte: 'Snel wereldwijde afspraken maken'

DEN HAAG (ANP) Het kabinet is niet zonder meer optimistisch over de belangrijke klimaattop die eind deze week van start gaat in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. 


Klimaatminister Rob Jetten verwacht twee "moeizame weken". Volgens premier Mark Rutte kán de top, COP27 genoemd, slagen. "Maar dat zal een uiterste krachtsinspanning vragen", aldus de minister-president.

SPANNINGEN De diplomatieke spanningen tussen het Westen enerzijds en Rusland en China anderzijds werpen een schaduw over de klimaatbijeenkomst. Die staat daardoor onder druk, zegt Rutte. "Tegelijkertijd is het urgenter dan ooit om snel afspraken te maken", aldus de premier. "Overal ter wereld zien we extreme weersomstandigheden." De uitzonderlijk hoge temperaturen hebben bovendien negatieve gevolgen voor de natuur en biodiversiteit.


'GEDOEMD' Ook VN-chef António Guterres hecht belang aan de top. Als er geen overeenkomst wordt bereikt, is de wereld "gedoemd", aldus de Portugees. Net als Guterres vindt het kabinet dat de bal bij westerse landen ligt. Niet alleen als het gaat om de vermindering van CO2-uitstoot (een van de broeikasgassen die bijdraagt aan de opwarming van de aarde), maar ook als het gaat om het beschermen van kwetsbare landen tegen de gevolgen van klimaatverandering.


ALARMEREND KLIMAATRAPPORT Uit een alarmerend klimaatrapport van de Verenigde Naties van vorige week blijkt ook dat regeringen het afgesproken doel niet lijken te halen om de opwarming te beperken tot ruim onder de 2 graden. Die afspraak is gemaakt op de klimaattop in 2015, de maatregelen tellen nu op tot een opwarming van ongeveer 2,5 graden. Dat zou catastrofale gevolgen hebben voor de planeet, zeggen wetenschappers.


AFVAARDIGING Naast Rutte en Jetten zelf, gaan ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar Sharm-el-Sheikh voor de top. Ook minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen (beiden Infrastructuur) zijn aanwezig. 

De klimaattop duurt tot 18 november.