Waterpolosters bij laatste 4 World League

4 november 2022 om 20:33

SANTA CRUZ (ANP) De Nederlandse waterpolosters hebben de halve finales bereikt bij de superfinale van de World League. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis verloor weliswaar de laatste groepswedstrijd tegen Canada via strafworpen, maar omdat Italië daarna met 11-10 verloor van de Verenigde Staten, eindigde Oranje met 4 punten alsnog als tweede in de groep.

Nederland begon het toernooi op Tenerife woensdag met een nederlaag tegen regerend wereld- en olympisch kampioen Verenigde Staten (6-9). De waterpolosters herstelden zich donderdag met een zwaarbevochten zege op Italië: 18-17. Het duel met Canada eindigde onbeslist: 11-11 (3-3 4-3 2-4 2-1). De Canadese vrouwen namen daarna de strafworpen beter (3-4) en pakten zo een extra punt.

Italië had Oranje kunnen verdringen van de tweede plaats als het zou winnen van de VS, maar dat lukte niet. De Amerikaanse waterpolosters bereikten ongeslagen de halve finales. Oranje neemt het daarin op tegen de winnaar van groep B (Spanje, Hongarije of Australië).

Tegen Canada kwam de ploeg van Doudesis snel met 3-0 voor, maar Oranje gaf die voorsprong ook snel weer weg. Ook in het tweede kwart verspeelde Nederland een voorsprong van twee doelpunten. Canada nam in het derde kwart de leiding, wat tot een tirade van Doudesis voorafgaand aan het laatste kwart leidde. "Ik wil iedereen met pit zien spelen en niet als een 'pussy"', riep de geboren Griek tegen zijn speelsters.

Het had de gewenste uitwerking, want via doelpunten van Marit van der Weijden en Simone van de Kraats (haar vierde van de wedstrijd) zette Nederland de achterstand om in een voorsprong. Canada wist echter toch weer op gelijke hoogte te komen.

In de strafworpenserie misten Brigitte Sleeking en Fleurien Bosveld namens Oranje. Canada schoot vier keer op rij raak en pakte zo na nederlagen tegen Italië (9-16) en de VS (5-11) toch nog een overwinning op de superfinale.