Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Geen vuurwerkverbod in Barneveld

6 november 2022 om 06:18 Maatschappelijk

BARNEVELD Er komt geen vuurwerkverbod in de gemeente Barneveld tijdens de komende jaarwisseling. Ook neemt de gemeente geen initiatief voor centrale vuurwerkshows, een idee dat eerder dit jaar in de politiek werd geopperd.

De gemeente Barneveld volgt het landelijke beleid tijdens de jaarwisseling. De rijksoverheid heeft geen landelijk vuurwerkverbod afgekondigd. Tijdens de laatste twee vieringen van oud en nieuw was er - als gevolg van de coronamaatregelen - officieel wel een verbod van kracht, maar dat werd massaal genegeerd. Het leidde tot een golf aan ongevallen, overlast en schade.

Sommige gemeenten besloten tot een vuurwerkverbod, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en ook buurgemeente Apeldoorn. Barneveld doet dit niet. ,,Wij volgen het landelijke beleid vanwege het belang van eenduidigheid, ook met het oog op de handhaving”, legt een woordvoerder namens het college van b. en w. uit. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, eerder dit jaar, spraken de meeste partijen zich uit voor een vuurwerkverbod. Dat moest dan vooral op landelijk niveau moest worden opgepakt. 

Afgelopen zomer opperde Burger Initiatief-raadslid Judith van den Wildenberg in deze krant het idee om als gemeente in elk dorp een centrale siervuurwerkshow te houden. Dit in een poging om de consumptie en het afsteken van het particulier vuurwerk te verminderen. De gemeente laat nu weten hier zelf geen initiatieven voor te gaan ontplooien. ,,Initiatiefnemers kunnen hiervoor een aanvraag indienen. In Zwartebroek wordt jaarlijks al een vuurwerkshow en een dorpsfeest georganiseerd.” Wel denkt de gemeente - net als tijdens de vorige twee jaarwisselingen - aan andere alternatieve (online) activiteiten, zoals een pubquiz, dj’s of escaperoom. 

,,Deze zouden ingezet kunnen worden als er onverhoopt coronamaatregelen zouden worden ingesteld. Hier ziet het overigens gelukkig niet naar uit”, aldus de woordvoerder.

De handhaving van politiek, brandweer, omgevingsdienst en de gemeentelijk afdeling Beheer Openbare Ruimte ziet er globaal hetzelfde uit als de voorgaande jaren. Vuurwerk mag alleen op oude- en nieuwjaarsdag tussen 18.00 en 02.00 uur worden afgestoken. Het mag ook alleen worden verkocht op woensdag 28, donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december. 

Ook kan de gemeente op verzoek een vuurwerkvrije zone aanwijzen. Voorheen was vakantiepark De Berkenhorst in Kootwijk de enige waar niet mocht worden geknald. Tot 1 december aanstaande kan iedereen een aanvraag voor een specifieke zone indienen bij de gemeente, via meldboxveiligheid@barneveld.nl.

Jannes Bijlsma