Bakkerij Schuiteman wordt overgenomen.  ,,Als we alle kosten hadden willen doorberekenen, hadden we acht euro voor een brood moeten vragen.”
Bakkerij Schuiteman wordt overgenomen. ,,Als we alle kosten hadden willen doorberekenen, hadden we acht euro voor een brood moeten vragen.” Henk Hutten

Teleurstelling over verkoop Bakkerij Schuiteman. ‘Acht euro voor een brood kan niet’

4 november 2022 om 15:47 Economie

GARDEREN/VOORTHUIZEN ,,Het is ontzettend zuur.” De teleurstelling bij Sander en Martina van den Top is enorm: door de torenhoge energiekosten zijn zij genoodzaakt Bakkerij Schuiteman, met winkels in Garderen en Voorthuizen, van de hand te doen. Bakkerij Schreuder uit Uddel is per 1 januari de nieuwe eigenaar. ,,Als we alle kosten hadden willen doorberekenen, hadden we acht euro voor een brood moeten vragen.”

Een woordvoerder van het echtpaar Van den Top laat weten dat zij er aardig doorheen zitten. ,,Op zijn veertiende begon Sander al als hulp in de bakkerij. Na een studie in Wageningen kwam hij er in dienst en op een gegeven moment vroeg zijn werkgever of hij het wilde overnemen. Dat deed hij en hij dacht: hier ga ik oud worden. Helaas mag het niet zo zijn.”

GAS FACTOR TIEN Gedurende de coronaperiode deed Schuiteman nog prima zaken. ,,De omzet liep alleen maar omhoog”, zegt de woordvoerder. ,,Maar afgelopen april werd het vaste contract voor elektra opengebroken. Daar kun je juridisch weinig tegen doen. De kosten gingen drie keer over de kop. Het gascontract loopt nog even door, maar is binnenkort ook afgelopen en dan gaan die kosten maal factor tien. We verbruiken heel veel gas en elektra.” De afgelopen tijd werden de kosten al voorzichtig doorberekend aan de klant, maar dat gaat nu niet meer. ,,We zien nu een afvlakking van het aantal klanten. Dat snappen we ook: de klant heeft eveneens te maken met inflatie en oplopende kosten. Dan kiezen zij voor brood al snel voor de goedkopere oplossing: uit de supermarkt.”

Daar kwam bij dat Schuiteman moeite had om vacatures ingevuld te krijgen. ,,Het laatste halfjaar is een aantal werknemers vertrokken en het was niet eenvoudig nieuwe mensen te vinden.” 

LASTIGE MARKT De zoektocht naar een overnamekandidaat viel nog niet mee, aldus de woordvoerder. ,,De meeste partijen die we benaderden, haalden hun neus ervoor op. De markt is natuurlijk heel lastig. Op een gegeven moment kwamen we met Schreuder in gesprek. Die zit op een paar kilometer afstand; we kennen elkaar. We hadden goede gesprekken en die hebben gelukkig tot een deal geleid.”

De werknemers blijven in dienst van Schuiteman. Of de naam van de bakkerij behouden blijft voor Garderen en Voorthuizen, weet de woordvoerder niet. ,,Wat ons betreft staat Schuiteman synoniem voor kwaliteit, maar de naamgeving is straks aan Schreuder.”

DEUR DICHT, DEUR OPEN Schuiteman verzorgt brood en banket voor de winkels in Garderen en Voorthuizen. Daarnaast levert het bedrijf deze producten aan hotels, zorgcentra en restaurants. Alle activiteiten worden per 1 januari 2023 door Schreuder overgenomen. ,,Wat Sander nu gaat doen? Dat weet hij nog niet. Hij wil eerst maar eens het eind van het jaar halen.” De bakker kijkt wel positief tegen de toekomst aan, zegt de woordvoerder. ,,Hij zegt steeds: er gaat nu een deur dicht, maar straks gaat er vast ergens anders een deur open.”

door Jannes Bijlsma