Bermbeton langs een weg in het buitengebied.
Bermbeton langs een weg in het buitengebied. Gerwin van Luttikhuizen

CDA: ‘Houd aandacht voor slechte wegen in buitengebied’

5 november 2022 om 09:02 Verkeer en vervoer

ZWARTEBROEK/TERSCHUUR Bij de aanpak van achterstallig onderhoud van slechte wegen in de gemeente Barneveld, moet expliciet aandacht zijn voor werk dat nu nog te vaak blijft liggen in het buitengebied. ,,En dat niet alleen, de communicatie rondom deze projecten moet ook beter.’’

Dat stelt CDA-raadslid Anne van der Meer. Donderdagavond ging de Barneveldse gemeenteraad unaniem akkoord met een meerjarig miljoenenplan om achterstallig onderhoud aan de wegen in deze gemeente aan te pakken. Na jaren van slechte rapportcijfers - met als laatste cijfer een 4,3 - en werk dat bleef liggen door problemen met een aannemer die in gebreke bleef, is het de ambitie van het nieuwe college om definitief een inhaalslag in te zetten, zodat eind 2026 alle wegen op z’n minst op het basisniveau liggen. Voor de komende zes jaar wordt daar jaarlijks ruim 5 miljoen voor beschikbaar gesteld.

AMBITIEUS Een positief en ambitieus plan, stelde de raad. Kritiek was er vooral vanuit oppositiepartij CDA, die zich zorgen maakt over het buitengebied. ,,We krijgen namelijk signalen van bewoners die zich minder gehoord voelen.’’ Als voorbeelden noemt ze klachten en zorgen van inwoners in de buurt van Zwartebroek en Terschuur. Eerder dit jaar gaf haar fractie al aan het opmerkelijk te vinden dat onderhoud aan de Veenburgerweg bijvoorbeeld deels wel en deels niet werd opgepakt. ,,En zo zijn er meer plekken waar onduidelijk is of en wanneer de slecht onderhouden wegen worden aangepakt, of hoe het zit met tijdelijke omleidingsroutes tijdens werkzaamheden. Niet alleen in ‘Terbroek’ overigens, we krijgen hierover ook signalen vanuit de omgeving van Garderen en Stroe. Vaak valt of staat dit ook met het ontbreken van een goede communicatie.’’

BERMBETON Voor veel wegen in het buitengebied geldt dat de aanleg van bermbeton de situatie verkeersveiliger maakt, merkte Eric Pladdet (SGP) op. ,,En dat is nodig, want gezien de toenemende drukte op deze wegen door toerisme in combinatie met vracht- en landbouwverkeer, vragen deze wegen om een goede constructie’’, stelde hij. De afgelopen jaren hebben met name wegen rondom Kootwijkerbroek bermbeton gekregen.

Wethouder Mijntje Pluimers zegde toe oog te hebben voor de wegen in het buitengebied. ,,Het is absoluut niet de bedoeling als bewoners zich daar vergeten voelen. Ons streven is dat we straks overal in de gemeente wegen op basisniveau hebben, daar gaan we nu voortvarend mee aan de slag.’’ Pluimers zegde in reactie op zorgen over de financiële kant van de zaken vanuit de fracties van Lokaal Belang en CDA toe ook meteen bij de raad aan te kloppen, als gaandeweg blijkt dat er meer geld nodig is voor het wegenplan. De verwachting is dat de kosten de komende tijd flink zullen stijgen door de energiecrisis en door schaarste aan materialen. Daar komt bij dat de bouw- en infrasector onder druk staan door personeelstekorten.

CONCREET VOORSTEL In februari komt het Barneveldse college met een concreet voorstel voor een uitvoeringsplan. Dan moet duidelijk worden welke slecht onderhouden wegen als eerst aan de beurt zijn.

Wouter van Dijk