Danny van Laar overleed afgelopen juni op 33-jarige leeftijd aan de gevolgen van speekselklierkanker.
Danny van Laar overleed afgelopen juni op 33-jarige leeftijd aan de gevolgen van speekselklierkanker. .

Vriendengroep gaat uitdaging aan na overlijden 33-jarige vriend Danny

5 november 2022 om 07:02 Mensen Tips van de redactie

ACHTERVELD Dertig Achtervelders hadden nooit vermoed dat ze hun vriend Danny van Laar (33) zo jong al kwijt zouden raken. Toch verloor hij op 1 juni 2022 de strijd tegen kanker. Het grote verdriet blijft, maar de vriendengroep zet dit drama ook om in actie. Begin juni 2023 doen ze mee aan de Alpe d’HuZes, om geld op te halen tegen de vreselijke ziekte.

Het gaat om een sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, de roemruchte Franse berg waar tijdens de Tour de France legendarische ritten zijn verreden. In 2023 zal de zestiende editie plaatsvinden.

HECHTER De vriendengroep uit Achterveld kijkt er naar uit. Op de website Opgevenisgeenoptie.nl omschrijven ze het als volgt: ,,In 2022 zijn we onze dierbare Danny verloren aan kanker. De manier waarop hij tegen deze verschrikkelijke ziekte heeft gestreden, is bijna niet voor te stellen. Danny heeft iedereen geleerd hoe belangrijk het is om voor elkaar klaar te staan en zo heeft hij de mensen die dicht bij hem staan als groep hechter gemaakt dan ooit. Samen gaan we deze uitdaging op de Alpe d’Huez aan die symbool staat voor de strijd die Danny heeft gestreden. En niet alleen voor Danny, maar ook anderen die dicht bij ons staan en die deze ziekte hebben overwonnen, verloren of nog aan het vechten zijn. Steun ons daarom met een donatie!”

Veel jongemannen uit de vriendengroep voetballen bij sv Achterveld. Jelle Neumann, Aike de Vette, Freddy Baalman en Pieter van Uhm leggen uit dat Danny zelf niet voetbalde, maar wel altijd bij de gezamenlijke activiteiten was. De vrolijke feestjes die samen gevierd werden, zijn ontelbaar. ,,De vriendschap van onze groep is begonnen in een carnavalsgroep, toen we een jaar of dertien waren. We kwamen samen in een keet achter restaurant De Roskam aan de Hessenweg. Vanaf die plek organiseerden we van alles.”

Danny was een spring in ’t veld, zoals de Achtervelders hem in positieve zin typeren, een echte sfeermaker. ,,Danny was duidelijk aanwezig, hij was absoluut geen grijze muis.” Samen bezochten de vrienden heel veel dancefestivals en gingen ze met elkaar op vakantie, naar onder meer Renesse, Terschelling en Spanje. 

TUMOR ,,In mei 2021 kreeg Danny een verdikking in zijn nek. In eerste instantie kwam er niets uit de onderzoeken en wist de arts dus ook niet wat het was. Uiteindelijk werd in september duidelijk dat het foute boel was. Er zat een kwaadaardige tumor in zijn nek met uitzaaiingen op verschillende plekken. Ergens dachten we dat dit nog wel goed zou komen, want Danny bleef zelf altijd optimistisch. Maar blijkbaar was dit al tegen beter weten in. Hij ging er voor en bleef hoop houden en daar gingen wij als groep in mee, want je merkte eigenlijk niet zoveel aan hem. Hij was in de tijd zoveel mogelijk overal gewoon bij. Het laatste jaar heeft hij alles uit het leven gehaald wat erin zat”, herinnert Freddy zich.

Er volgde een operatie en een traject van chemo- en immunotherapie. Want de Achtervelder bleek speekselklierkanker te hebben, een zeldzame soort. ,,De kuren sloegen goed aan en aanvankelijk leek het stabiel te zijn. Hij was onder behandeling in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Eind mei van dit jaar is hij zelfs nog met ons meegegaan naar een festival. We hadden toen niet echt door dat hij zo snel achteruit ging en daarom konden we geen afscheid meer van hem nemen.”

Danny is 33 jaar geworden en ging volgens de Achtervelders met jong en oud goed om. ,,Hij was een echte verbinder. Na zijn overlijden heeft dat ervoor gezorgd dat onze groep nóg hechter is geworden.” De mannen vinden het moeilijk te beschrijven hoe het precies voelt nu Danny uit hun leven is weggerukt. ,,Het is heel onwerkelijk, nog steeds. We missen zijn aanwezigheid enorm, omdat hij zo’n persoonlijkheid was en we zo lang met elkaar optrokken”, zegt Pieter.

(Lees verder onder de foto)


De vriendengroep van Danny (Foto Rina Herder).

FIETSEN, WANDELEN EN HARDLOPEN Aike was degene die op het idee kwam om met z’n allen mee te doen aan de Alpe ‘d HuZes en hij kreeg meteen bijval van een hele grote groep van Danny’s vrienden. ,,Het was meteen volmondig ‘ja!’. Daarom doet er maar liefst dertig man mee.” Er zijn drie mogelijkheden om mee te doen op 1 juni 2023: fietsen, wandelen of hardlopen. De Achtervelders kiezen per persoon voor een van die opties, zodat ze de komende maanden flink kunnen trainen.

,,Wat betreft het fietsen kun je de berg maximaal zes keer beklimmen, maar uit onze groep zal niemand dat doen. Mijn doel is om drie keer de col te bereiken”, verklaart Jelle. Hij woont in Leusden en is leerkracht aan de J.H. Donnerschool in De Glind. ,,Er moet zeker getraind worden, want anders krijg je er een wel heel zware kluif aan. In het verleden heb ik al heel wat gefietst, zoals de Stelviopas in Italië. Daardoor weet ik redelijk wat ik kan verwachten.”

Dat geldt ook voor de wandelaars. Het loopgroepje heeft al afgesproken om op zondagen flink in de benen te komen. Pieter en Freddy zullen gaan lopen, terwijl Jelle en Aike de pedalen rond zullen trappen. ,,Op de Alpe d’Huez is het gemiddelde stijgingspercentage acht procent, maar er zitten ook stukken tussen van vijftien procent. Het eerste gedeelte schijnt heel erg stijl te zijn.”

In totaal is de beklimming veertien kilometer lang en worden wielrenners geconfronteerd met 21 haarspeldbochten. In totaal klim je meer dan 1100 meter vanuit het dal op 723 meter hoogte, naar de top die boven de 1800 meter ligt. De Alpe d’Huez wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd vanwege de Nederlandse etappe-winnaars in de Tour de France, zoals Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Gert-Jan Teunissen en Steven Rooks. 

STREEFBEDRAG De vriendengroep ziet zich gesteund door een flink aantal supporters. ,,Zowel de deelnemers als deze mensen zijn Achtervelders of mensen die iets met ons dorp hebben.” Er zijn drie teams van tien man die zich in gaan zetten. Het is de bedoeling dat elke deelnemer een streefbedrag van 2500 euro aan sponsorgeld binnen zal slepen. Met z’n allen moet dat dus een bedrag van minimaal 75.000 euro worden. Op de website opgevenisgeenoptie.nl zijn de teams van Achterveld 1, 2 en 3 te vinden, waar mensen hun donatie kunnen storten. ,,Elk team bestaat uit een mix van wandelaars, hardlopers en fietsers.”

Jelle verklaart dat de actie duidelijk het doel heeft om geld in het laatje te brengen. ,,Het is voor iedereen die lijdt aan kanker en er nog tegen strijdt. Dit is een fantastisch doel om de kanker de wereld uit te helpen, want het is een afschuwelijke ziekte. Het is voor iedereen vreselijk, maar zeker jonge mensen zou dit niet moeten treffen.”

De vier mannen onderkennen dat het op 1 juni volgend jaar een heel bizar gevoel zal geven als ze in de Alpen in actie komen, omdat het dan precies een jaar geleden is dat Danny overleed. Zijn verlies roept nog steeds veel emoties op. ,,Op het laatst heeft hij vijf dagen in het ziekenhuis gelegen. Op de dag dat hij het leven liet, hebben we met elkaar staan janken. Dan leef je in een heel rare waas. Elke keer als er een vriend bij kwam, stortte iedereen weer in.”

(Lees verder onder de foto)


FOREVER YOUNG Tegenwoordig kunnen de vrienden relatief goed omgaan met hun verdriet, vooral doordat ze veel steun aan elkaar ervaren. ,,Zo nu en dan heb je toch een dag dat je ermee opstaat en ermee naar bed gaat. Soms word je getriggerd door liedjes op de radio, zoals ‘Bedankt mijn vriend’ van André Hazes en ‘Treur niet’ van Diggy Dex. Soms zoek ik ze bewust op, om mijn tranen even de vrije loop te laten. Die klonken ook tijdens de uitvaart van Danny en hebben daarom veel betekenis voor ons. Ook een nummer als ‘Forever young’, want dat past heel goed bij hem”, legt Aike uit.

Verder herinnert de vriendengroep zich de vele markante uitspraken die Danny deed. Kreten als ’het is niet te doen’, ‘mij niet bellen’ en ‘neem ruim’ zullen voor de Achtervelders altijd gevleugelde uitspraken blijven die hen aan hun vriend doen denken.

Een op de drie Nederlanders krijgt kanker. Jaarlijks sterven ruim 44.000 mensen aan deze ziekte. Alpe d’HuZes is opgericht met als doel de onmacht die ontstaat bij kanker om te zetten in kracht. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ willen de organisatoren geen beperkingen accepteren in wat ze kunnen bereiken. Honderd procent van de donaties aan het Alpe d’HuZes/KWF-fonds wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker en naar de verbetering van kwaliteit van leven van mensen met kanker. Drie thema’s staan daarbij centraal. Ten eerste is dat de ambitie tot het stimuleren van jong talent. Binnen dit thema valt ook de jaarlijkse Bas Mulder Award uitreiking. Ten tweede is dat de kennisbenutting van onderzoeksresultaten versnellen met ‘een extra duwtje’. Binnen dit thema valt de Knelpuntensubsidie. Ten derde is dat een focus op nieuwe ontwikkelingen: het creëren van extra kansen voor baanbrekende onderzoeksideeën (zoals met de Unieke Kansen subsidie).

De Achterveldse vriendengroep steunen met een donatie? Dat kan via deze link

Geschreven door Freek Wolff