Tirana

25 mei 2022 om 10:29

Voetbalfans slaags met Albanese politie

(ANP) In de Albanese hoofdstad Tirana zijn voetbalsupporters op de avond voor de finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma slaags geraakt met de politie. De Albanese autoriteiten melden dat zestig fans dinsdag zijn gearresteerd, onder wie twaalf Nederlanders. De rest was Italiaans. Tien agenten raakten gewond en een politiewagen raakte beschadigd.

Er zijn meerdere incidenten geweest tussen Nederlandse supporters en de politie, die ook traangas heeft ingezet. Agenten wilden volgens de politie onder meer voorkomen dat een Nederlandse groep de confrontatie zocht met Italiaanse fans. Zij werden bekogeld met onder meer stenen en flessen. Daarna raakte de politie ook slaags met een groep Roma-fans.

Volgens Albanian Daily News en Italiaanse media waren zeker tweehonderd Feyenoorders betrokken bij een gevecht met de politie. Dat was in de buurt van het Air Albania-stadion, waar Feyenoord woensdagavond tegen AS Roma speelt.


Angeren

Archeologen vinden 6000 jaar oude graven

(ANP) Archeologen hebben in het Gelderse Angeren menselijke resten ontdekt die vermoedelijk 6000 jaar oud zijn. Tot nu toe zijn er twee graven gevonden, maar mogelijk worden meer graven ontdekt omdat archeologen denken dat het om een grafveld gaat, meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

De graven stammen uit de tijd van de eerste boerensamenlevingen in die omgeving. Volgens Rijkswaterstaat lagen de botten in een zogeheten hurkzitgraf. "Hierbij is een persoon in een soort foetushouding in het graf gelegd, zegt archeoloog René Isarin. Het gaat vermoedelijk om delen van een schedel, een bovenarm en een onderarm.

Een vondst uit die periode is zeldzaam in Nederland. "Skeletten blijven namelijk slecht bewaard in zure of ontkalkte bodem. Alleen wanneer bot onder het grondwaterniveau ligt, is er een kans om iets aan te treffen", aldus Isarin. Met de vondst hopen archeologen meer te leren over het leven van vroeger en de overgang van jagers en verzamelaars naar het boerenbestaan.


Utrecht

Stadsbestuur gaat verder met twee nieuwe partijen

(ANP) Vijf partijen willen de stad Utrecht de komende jaren besturen. GroenLinks, D66 en ChristenUnie, die het huidige gemeentebestuur vormen, worden aangevuld met PvdA en de lokale partij Student&Starter.

De vijf partijen hebben een akkoord bereikt over een coalitie, maakte de gemeente woensdag bekend. De inhoud daarvan presenteren ze volgende week woensdag. Dan wordt ook bekend wie ze op het oog hebben als wethouders. Student&Starter kwam acht jaar geleden voor het eerst in de raad in Utrecht. De partij wil onder meer maatregelen tegen woningnood.