'Moeite waard om te kijken naar ombouw kantoren'

25 mei 2022 om 10:19

p 1

Westeneng kent wel voorbeelden van kantoorpanden die succesvol zijn omgebouwd tot woningen: het project Hooilanden, op de hoek met de Doctor Willem Dreeslaan, tegenover de Coöp-supermarkt. ,,Dat was ons eerste plan waarin kantoren zijn getransformeerd tot woningen. Dat is een mooi project geworden, maar dit plan bevindt zich in Norschoten, gewoon in een woonwijk dus. Op dat soort plekken zijn mogelijkheden. Wij verhuren momenteel ook kantoren aan de Wilhelminastraat; daar zou het in theorie ook kunnen. Wellicht is er nog wel een aantal locaties."


Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars is enthousiast over het door Pro'98 geopperde plan. ,,Op zichzelf is het idee niet nieuw, maar ik vind het wel de moeite waard om over na te denken. Met name voor tijdelijke bewoning kan dit mogelijk best een goede oplossing zijn." Voor permanente bewoning is het waarschijnlijk ingewikkelder om dergelijke projecten te realiseren, denkt de makelaar. ,,Dan heb je te maken met de regels in het bouwbesluit en moet het pand gaan voldoen aan ventilatienormen, plafondhoogtes, vluchtwegen, etcetera. Dit soort voorwaarden maakt vaak dat het niet haalbaar is om een kantorenpand om te katten naar appartementen."


Ook Hartkamp denkt dat kantorenpanden op Harselaar niet zomaar bewoond kunnen worden. ,,Je zult vooral naar inbreidingslocaties moeten kijken. Op industrieterreinen heb je te maken met cirkels die het wonen vaak onmogelijk maken. De geluidsproductie in de omgeving kan er alleen al voor zorgen dat een locatie kansloos is." Zijn bedrijf bekijkt momenteel op één kantorenlocatie of een transformatie mogelijk is. ,,Het groene kantorenpand langs het spoor, naast de Albert Heijn aan de Burgemeester Kuntzelaan. Nu zit daar tijdelijk de Ruitenbeekschool in. Mogelijk zijn daar woningen van te maken. De vraag is dus: kloppen de hoogtes, de ventilatie en dat soort zaken allemaal? Ook staat de locatie onder de invloedssfeer van de Rijnvallei-fabriek. Daar heb je gewoon mee te maken."


Hartkamp benoemt ook het voormalige UWV-pand aan de Churchillstraat, als voorbeeld hoe moeilijk dergelijke transformaties te realiseren zijn. ,,Bouwbedrijf Van der Kolk had hier plannen voor. Er was alleen een enórme investering nodig om die kantoren te laten voldoen aan de criteria in het bouwbesluit. Daarop is besloten tot sloop en nieuwbouw." De eerste appartementen worden binnenkort opgeleverd.