Kuipers: 'Ministerie mengt zich niet meer in adviezen van OMT'

25 mei 2022 om 09:46

DEN HAAG (ANP) Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal de corona-adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) voortaan niet meer beoordelen voordat ze naar buiten komen. Dat heeft minister Ernst Kuipers toegezegd in de Tweede Kamer. Hij nam tijdens een debat over de bemoeienis van zijn ministerie bij de adviezen een suggestie van SP'er Maarten Hijink van deze strekking over. De Kamer wil verder dat de minister ook adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen.

Uit documenten die via de Wob openbaar geworden zijn, bleek dat het ministerie het OMT vroeg om de tekst van hun adviezen op punten aan te passen. In sommige gevallen deed het adviesteam dat niet, maar soms ook wel. De hele Kamer was het erover eens dat die werkwijze vragen opriep, al vonden met name VVD en D66 het te vroeg om te concluderen dat het ministerie ook echt invloed had op de inhoud van de adviezen.


Regels bloeddonatie verder aangepast

DEN HAAG (ANP) Bloed- en plasmadonatie wordt mogelijk gemaakt voor mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. Voortaan is het gedrag leidend. Bloedbank Sanquin gaat het besluit of iemand wel of geen donor mag worden vanaf januari volgend jaar baseren op een vragenlijst over iemands gedrag, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten.

Tot 2015 was het voor seksueel actieve homo- en biseksuele mannen helemaal niet toegestaan om bloed te doneren. Dat was zo, omdat zij statistisch een hoger risico lopen op infectieziekten als hiv, het seksueel overdraagbare virus dat aids veroorzaakt. De uitsluiting werd door veel mannen als discriminerend ervaren.


Mogelijk verbod op ontwerp 3D-geprinte vuurwapens

DEN HAAG (ANP) Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) overweegt de blauwdrukken voor vuurwapens gemaakt met een 3D-printer te verbieden. Zo'n verbod is zeker een optie, "en ik denk ook dat we die kant opgaan", aldus de bewindsvrouw. Hiervoor gaat zij binnenkort het gesprek aan met politie en justitie om te onderzoeken hoe het verbod eruit moet gaan zien.

"Dit is echt niet oké", zegt de minister over de verspreiding. "Ik ben het volledig eens met iedereen die zegt: het is echt niet normaal dat je een blauwdruk kunt hebben van hoe je een 3D-wapen maakt en dat het ook nog eens relatief makkelijk te maken is."

Het Openbaar Ministerie en de politie dringen aan op zo'n verbod. Ze gaat daarom graag het gesprek aan, al is daarbij wel haast geboden. "Dit zijn niet zaken waar je een paar jaar met elkaar over kunt filosoferen", zegt de minister. Ook wil zij het onderwerp agenderen bij haar Europese collega’s.

De politie ziet in binnen- en buitenland steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens.