Laudenbach

25 mei 2022 om 10:37

Tientallen gewonden door busongeluk in Zuid-Duitsland

(ANP) Door een busongeluk in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren zijn zeker 41 mensen gewond geraakt. Drie daarvan zijn ernstig gewond. Volgens regionale media is een touringcar frontaal in botsing gekomen met een minibus.

De omroep Bayerischer Rundfunk schrijft dat beide inzittenden van de minibus zwaargewond zijn. De derde zwaargewonde zou de chauffeur van de touringcar zijn. De chauffeurs van beide voertuigen waren bekneld geraakt en moesten door de brandweer bevrijd worden.

De politie heeft de weg in beide richtingen afgezet.


Tokio

Gevechtstoestellen vliegen langs 'Quad'-top in Japan

(ANP/AFP) Terwijl internationale leiders gisteren samenkwamen in Tokio, vlogen Chinese en Russische gevechtsvliegtuigen gezamenlijk boven de Japanse Zee. De leiders van de zogenoemde Quad, het verbond tussen de Verenigde Staten, India, Japan en Australië, waren bijeen om te overleggen over regionale veiligheid.

De Japanse defensieminister Nobuo Kishi meldt dat twee Chinese bommenwerpers zich boven de Japanse Zee bij twee Russische bommenwerpers hebben gevoegd. De vliegtuigen zijn daarna gezamenlijk doorgevlogen naar de Oost-Chinese Zee. Vanaf daar zijn de Russische toestellen met twee nieuwe Chinese vliegtuigen naar de Stille Oceaan getrokken.

Kishi noemt de vluchten ,,provocaties", juist nu de Quad-bijeenkomst in Tokio plaatsvind. Hij heeft zijn ,,ernstige zorgen" overgebracht aan Rusland en China. Voor de defensieminister is het extra zorgelijk dat China nu samenwerkt met Rusland, op een moment dat Rusland zich in Oekraïne als agressor gedraagt. ,,Dat kunnen we niet negeren."

Het Chinese ministerie van Defensie bevestigt dat de vluchten hebben plaatsgevonden. Volgens China ging het om een gezamenlijke luchtpatrouille, die onderdeel is van een jaarlijkse militaire oefening. De gevechtsvliegtuigen zijn niet in het Japanse luchtruim geweest. Het is de vierde keer sinds november dat Russische en Chinese toestellen samen boven de Japanse Zee gezien zijn. 


Zaporizja

Oekraïne meldt beschietingen op zuidoostelijke stad Zaporizja

(ANP/DPA) De Oekraïense stad Zaporizja in het zuidoosten van het land is volgens de lokale autoriteiten vanochtend vroeg bestookt met raketten. 

De regionale overheid spreekt van vier Russische ballistische raketten die afgevuurd werden op de stad, waarvan er een zou zijn uitgeschakeld door de luchtafweer. 

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is en of er slachtoffers zijn gevallen. Reddingsdiensten zijn ter plaatse, stelt de regioregering op Telegram. Zaporizja ligt ruim 200 kilometer van havenstad Marioepol.