Minister denkt aan verbod op ontwerp 3D-geprinte vuurwapens

25 mei 2022 om 09:35

DEN HAAG (ANP) - Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) overweegt de blauwdrukken voor vuurwapens gemaakt met een 3D-printer te verbieden. Zo'n verbod is zeker een optie, "en ik denk ook dat we die kant opgaan", aldus de bewindsvrouw. Hiervoor gaat zij binnenkort het gesprek aan met politie en justitie om te onderzoeken hoe het verbod eruit moet gaan zien.

"Dit is echt niet oké", zegt de minister over de verspreiding. "Ik ben het volledig eens met iedereen die zegt: het is echt niet normaal dat je een blauwdruk kunt hebben van hoe je een 3D-wapen maakt en dat het ook nog eens relatief makkelijk te maken is."

Het Openbaar Ministerie en de politie dringen aan op zo'n verbod. Ze gaat daarom graag het gesprek aan, al is daarbij wel haast geboden. "Dit zijn niet zaken waar je een paar jaar met elkaar over kunt filosoferen", zegt de minister. Ook wil zij het onderwerp agenderen bij haar Europese collega’s.

De politie ziet in binnen- en buitenland steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens. Onderzoek van de politie toont aan dat er sinds vorig jaar fors meer inbeslagnames waren van deze geprinte vuurwapens of onderdelen ervan. Vorig jaar zijn in veertien onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen.