25 mei 2022 om 10:35

Atletiek

Semenya wilde lichaam laten zien om aan te tonen dat ze vrouw is

KAAPSTAD (ANP) Atlete Caster Semenya heeft in 2009 aan de wedstrijdleiding aangeboden om haar lichaam te laten zien om aan te tonen dat ze een vrouw is. Dat zegt de 31-jarige Zuid-Afrikaanse dinsdag in een interview met Real Sports van HBO.

Semenya won dertien jaar geleden met groot vertoon van macht de wereldtitel op de 800 meter voor vrouwen. Het bestuur van de internationale atletiekfederatie wilde dat ze geslachtsverificatietests zou ondergaan.

"Ze dachten waarschijnlijk dat ik een penis had", aldus Semenya. "Ik zei tegen hen: prima. Ik ben een vrouw, het maakt me niet uit. Als je wilt zien dat ik een vrouw ben, zal ik je mijn vagina laten zien. Oke?"

Semenya heeft een aandoening die bekend staat als hyperandrogenisme en behoort tot een kleine groep atletes met een van nature hoog testosterongehalte. Alleen door het slikken van remmers zou Semenya mogen uitkomen op haar favoriete afstand, maar ze weigert dat principieel.

In 2011 nam ze wel medicatie omdat de internationale atletiekfederatie bepaalde dat alle vrouwelijke atleten met hyperandrogenisme hun testosteronspiegel medisch moesten verlagen.