FBK pronkt met kampioenen

25 mei 2022 om 05:54

Vijf 'gouden olympiërs' komen naar Hengelo 

ARNHEM (ANP) Atletiekgala FBK Games pronkt dit jaar met de komst van vijf olympisch kampioenen. 


Sifan Hassan laat weliswaar verstek gaan op de 41e editie van de wedstrijd in Hengelo, maar met de Duitse verspringster Milaika Mihambo, de Canadese sprinter André de Grasse, de Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis, de Keniaanse middenafstandloopster Faith Kipyegon en de Oegandese specialiste op de steeplechase Peruth Chemutai is olympisch goud ruim vertegenwoordigd.


WERELDKAMPIOENEN Met speerwerper Anderson Peters uit Grenada, de Amerikaanse hordeloopster Nia Ali en de Oegandese 800-meterloopster Hamila Nakaayi zijn er ook nog drie regerend wereldkampioenen aangetrokken. "Omdat we deel uitmaken van de Continental Tour Gold, is er veel internationale interesse’’, zegt Ellen van Langen, die het veld samenstelt. "Bovendien doen de Nederlandse atleten internationaal zo goed mee, dat het een cadeautje is met zoveel goede atleten een deelnemersveld samen te stellen."

Voor polsstokhoogspringer Duplantis heeft de organisatie een speciale verzekering afgesloten voor het geval hij een wereldrecord springt. De Zweed veroverde dit voorjaar de wereldtitel indoor met een wereldrecord van 6,20 meter. "Het leek ons voor de zekerheid veilig om dat te doen. Meestal legt hij de lat 1 centimeter hoger, wat op zich logisch is’’, aldus Van Langen, die meldde dat de bonus 25.000 euro bedraagt.

Directeur Hans Kloosterman verwacht dat het atletiekstadion in Hengelo uitverkocht is bij de FBK Games. "Dat zal dan voor het eerst zijn sinds onze gloriedagen met Haile Gebrselassie. De kaartverkoop loopt beter dan ooit’’, aldus de directeur, die ook wist te melden dat de wedstrijden op 6 juni in 140 landen op televisie te zien zijn.


BOL De Nederlandse blikvangers zijn onder anderen Femke Bol, die op de Spelen van Tokio brons pakte op de 400 meter horden, de van een hamstringblessure herstelde hordeloopster Nadine Visser, sprintvedette Dafne Schippers en kogelstootster Jessica Schilder, die bij de WK indoor dit voorjaar brons won met een Nederlands record van 19,48 meter.