Pierre van Hooijdonk (rechts) en Jon-Dahl Tomasson met de UEFA Cup  in 2002.
Pierre van Hooijdonk (rechts) en Jon-Dahl Tomasson met de UEFA Cup in 2002. anp / Foto Robert vos

Feyenoord gaat vol voor vierde prijs

24 mei 2022 om 10:55

Roma won nog nooit de hoogste graal in Europa

TIRANA (ANP) Feyenoord kan vanavond in de finale van de Conference League tegen AS Roma de vierde Europese hoofdprijs winnen. 

De club versloeg Celtic in 1970 in de eindstrijd van de Europa Cup 1 en won in 1974 en 2002 de UEFA Cup. AS Roma wist geen van de twee eerdere Europese finales te winnen.

Feyenoord versloeg Celtic (2-1) door doelpunten van Rinus Israël en de Zweed Ove Kindvall, die de winnende treffer maakte in de verlenging. Feyenoord versloeg in 1974 Tottenham Hotspur over twee duels in de finale van de UEFA Cup. Het duel in Londen leverde geen winnaar op (2-2). Willem van Hanegem en Theo de Jong scoorden op White Hart Lane, het toenmalige stadion van de Spurs. Feyenoord zegevierde met 2-0 in De Kuip, met dank aan treffers van Wim Rijsbergen en Peter Ressel.

Feyenoord versloeg Borussia Dortmund in 2002 in de finale van de UEFA Cup met 3-2. Pierre van Hooijdonk scoorde tweemaal, de andere treffer kwam van Jon Dahl Tomasson. Dortmund speelde een uur met tien man na een rode kaart voor Jürgen Kohler.

AS Roma bereikte in 1984 de finale van de Europa Cup 1. Na een gelijke stand (1-1) nam Liverpool de strafschoppen beter. Ook de tweede Europese finale ging verloren. Internationale was in 1991 met 2-1 te sterk in de eindstrijd van de UEFA Cup.

AS Roma en Feyenoord troffen elkaar één keer eerder in Europa. De Italianen schakelden de Rotterdammers in 2015 uit in de zestiende finales van de Europa League, na een gelijkspel in Italië (1-1) en een uitzege in De Kuip (1-2).