Afbeelding
Arjen Gerritsma

Nieuw coalitieakkoord bereikt in Nijkerk: ‘Betaalbare woningen voor eigen inwoners

24 mei 2022 om 11:40 Politiek

NIJKERK ‘Samen wonen, samen werken, samen leven.’ Dat is het thema van het coalitieakkoord dat in Nijkerk is bereikt door CDA, PRO21 en VVD. Eén van de belangrijkste onderwerpen is het streven om betaalbare woningen te bouwen voor de eigen inwoners van de gemeente Nijkerk.

Dat moeten woningen zijn voor jong, oud, gezinnen en alleenstaanden. Dit wil men bereiken door het bouwen van huizen, maar ook door het bevorderen van de doorstroom en door creatieve woonoplossingen. De woningen moeten worden gebouwd in alle drie de kernen van de gemeente Nijkerk. Een open en transparante bestuurscultuur wordt nagestreefd. Dat maakt dat men zo veel mogelijk wil samenwerken met inwoners, ondernemers en belanghebbenden. 

NIET DICHTGETIMMERD In het akkoord is niet alles dichtgetimmerd. Niels Staal (VVD) zegt dat hiervoor bewust is gekozen om de gehele raad bij voorstellen te betrekken. Maar ook om inwoners te betrekken bij het concreet invullen van het programma voor de komende jaren.

Matthias Blankesteijn (CDA) zegt dat het akkoord veel ambities inhoudt. Naast de woningbouw gaat het onder meer om verstandig verduurzamen en het beschikbaar houden van zorg voor de inwoners. Volgens Irene Moes (PRO21) sluit het akkoord goed aan bij de kernwaarden van haar partij. Dat moet ertoe leiden dat Nijkerk in 2026 een nog mooiere en betere gemeente is dan nu al het geval is.


CDA, VVD en PRO21 hebben een coalitieakkoord bereikt. Foto: Arjen Gerritsma.

VIJFDUIZEND WONINGEN In de komende twintig jaar wil het nieuwe college tenminste vijfduizend woningen bouwen. Tot 2032 zijn er al locaties om dit streven te bereiken, voor de periode daarna gaat men op zoek naar nieuwe locaties. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat er ook ruimte moet zijn voor bedrijven.

LUXOOL In alle drie de kernen moeten voorzieningen beschikbaar zijn voor jong en oud, zoals onderwijs, cultuur, sport, zorg, recreatie en welzijn. Onderzocht gaat worden of Luxool na 2032 een geschikt gebied is voor woningbouw. De partijen geven aan dit een geschikte plek te vinden, vlak bij het openbaar vervoer en het centrum. Ook is het gebied geschikt voor hoogbouw. Bij het onderzoek worden ook de daar nu nog gevestigde sportverenigingen betrokken.


Maandag werd het coalitieakkoord gepresenteerd.  Foto: Arjen Gerritsma.

EXTRA STATION Tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst worden kansen gezien voor sportvoorzieningen en/of woningbouw. De ontwikkeling van woningbouw op het Kerkplein heeft prioriteit. Een langetermijnvisie wordt uitgewerkt voor het westelijk gebied van de Havenkom. Verder wordt ingezet op een nieuwe weg tussen de N301 en de Arkemheenweg, een extra spoorstation bij Corlaer en een aansluiting op het (stads)busnetwerk van Amersfoort. Prioriteit wordt gegeven aan fietsen. Daarom worden de fietsroutes tussen de kernen en andere gemeenten verbeterd. Met Putten wordt overleg gevoerd over de verbinding van deze plaats met de A28. Dat moet leiden tot minder verkeersdruk in Nijkerk.

Ook wordt er een antidiscriminatiebeleid opgesteld. Iemand mag niet anders worden behandeld door geaardheid, geloof, politieke voorkeur, afkomst of wat dan ook. Er komt een armoedebeleid dat erop is gericht inwoners blijvend uit de armoede te halen. 

GEEN COFFEESHOPS Vastgehouden wordt aan het beleid dat geen coffeeshops worden toegestaan. Criminaliteit wil men aanpakken door onder meer al voorlichting te geven op scholen. Indien deze aanpak niet het gewenste effect heeft, kan de burgemeester zijn bevoegdheden inzetten door bijvoorbeeld een pand te sluiten na de vondst van drugs.

Zonnepanelen worden zo min mogelijk in het buitengebied geplaatst. Voorrang wordt gegeven aan het plaatsen van zonnepanelen op daken, restgrond of parkeerplaatsen.

Door Wijnand Kooijmans

Afbeelding
Afbeelding