GGD'en overvallen door wijziging van quarantaineregels

14 januari 2022 om 20:51

DEN HAAG (ANP) GGD'en voelen zich overvallen door het besluit van het kabinet dat het quarantainebeleid wordt versoepeld en hebben een week de tijd nodig om dat door te voeren. "Helaas zijn de GGD’en pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen", stelt de koepelorganisatie GGD GHOR.

"De 25 regionale GGD’en zullen de huidige quarantaineadviezen zo spoedig mogelijk aanpassen aan het nieuwe beleid. De vroegst haalbare en afgestemde invoerdatum is 21 januari", aldus de organisatie.

Het doorvoeren van andere quarantaineregels vergt volgens GGD GHOR enige tijd en zorgvuldigheid. "Ervaring leert namelijk dat ook eenvoudig ogende beleidswijzigingen vele uitzonderingen kennen en met zich meebrengen. Dit leidt vaak tot de nodige complexiteiten in de uitvoering. Complexiteiten die op voorhand niet altijd zijn te voorzien", stelt de organisatie.


Boa's verwachten terughoudend op te treden bij horeca

DEN HAAG (ANP) Voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond verwacht dat boa's zaterdag terughoudend zullen optreden als horeca en cultuurinstellingen tegen de coronaregels in hun deuren openen. Vanwege de onrust en onvrede bij de ondernemers blijft het zaterdag bij informeren en waarschuwen, denkt Kuin.

Als ondernemers echter aangeven maling te hebben aan de regels en zeggen ook na zaterdag open te blijven of provocatief zijn, "dan kan het niet anders dan dat er wordt opgetreden", verwacht de voorzitter. "Dan volgen er sancties."

De animo voor acties waarbij horecagelegenheden en cultuurinstellingen ondanks lockdownregels toch opengaan groeit, nadat donderdag was uitgelekt dat deze branches nog op slot blijven wegens de aantallen coronabesmettingen.


Afsprakenboeken kappers snel vol

DEN HAAG (ANP) Kappers worden helemaal platgebeld voor afspraken sinds het nieuws is uitgelekt dat kapperszaken per zaterdag weer open mogen. Onder andere haar- en beautyboekingenwebsite Treatwell, waar ruim 3000 salons bij zijn aangesloten, ziet een "massale run" op kappersafspraken, zegt een woordvoerster.

Treatwell noteerde donderdag na de gelekte kabinetsplannen al een verdubbeling van het aantal boekingen en verwacht er in de loop van zaterdagochtend nog meer. Mensen boeken met name afspraken bij de kapper, maar willen ook hun nagels en wenkbrauwen laten doen. Eenzelfde piek ontstond bij de vorige heropening van de kappers, aldus de zegsvrouw.

Mannen zijn de belangrijkste doelgroep van Treatwell. "Die willen zo snel en efficiënt mogelijk boeken. Ze besteden dan gemiddeld 20 tot 35 euro." Mensen boeken ook complete pakketten met knippen, verven en stylen. De vaste klanten boeken vaak als eerste.