Berlijn

14 januari 2022 om 19:46

Duitsland wijst Sint-Maarten aan als hoogrisicogebied

(ANP) Duitsland wijst vanwege de vele coronabesmettingen vanaf zondag Sint-Maarten ook aan als zogeheten hoogrisicogebied. Reizigers vanaf dat eiland moeten zich voor vertrek naar Duitsland via internet registreren bij de Duitse autoriteiten en bij aankomst vijf tot tien dagen in quarantaine als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs kunnen uploaden.

De inreisbeperkingen gelden voor mensen die in de tien dagen voor hun aankomst in een hoogrisicogebied zijn geweest, al gelden er wel uitzonderingen voor grensverkeer, forenzen en mensen die doorreizen naar andere landen. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hadden al sinds eind juli de status van hoogrisicogebied. Aruba en Curaçao volgden een week geleden. Het Nederlandse vasteland heeft die status sinds november. Het Koninkrijk der Nederlanden is nu volgens de Duitse gezondheidsautoriteiten in zijn geheel een hoogrisicogebied.

Duitsland eist van iedereen vanaf 12 jaar, ongeacht waar ze vandaan komen, een coronabewijs als ze het land inreizen. Dat mag een vaccinatie- of herstelbewijs zijn, maar ook een recente coronatest. Reizigers zonder de juiste documenten kunnen worden beboet.


Parijs

Regisseur Beineix (75), maker van film                  Betty Blue, overleden

(ANP/AFP) De Franse regisseur Jean-Jacques Beineix is op 75-jarige leeftijd overleden. De bekendste film van Beineix was Betty Blue uit 1986. Zijn broer Jean-Claude laat weten dat de filmmaker na een lang ziekbed thuis in Parijs is gestorven.

Beineix had zijn grootste successen in de jaren tachtig. Betty Blue (37°2 le matin) werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Zijn speelfilmdebuut Diva (1981) werd bekroond met een César, de Franse nationale filmprijs. In 2001 bracht Beineix zijn zesde en laatste speelfilm uit: Mortel transfert.

De regisseur was ook actief als theaterproducent en regisseerde in 2015 het stuk Kiki de Montparnasse. In 2006 verscheen zijn autobiografie.


Naypyidaw

Nieuwe aanklachten tegen afgezette leider

(ANP/RTR) In Myanmar zijn vijf nieuwe aanklachten van corruptie ingediend tegen de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi en president Win Myint, meldt een bron met kennis over de zaak. Per aanklacht kan een maximale celstraf van vijftien jaar worden opgelegd.

De aanklachten hebben betrekking tot het kopen en het huren van een helikopter, waarbij misbruik zou zijn gemaakt van overheidsgeld. De bron wil anoniem blijven omdat die zich daar eigenlijk niet over mag uitlaten.

De voormalige regeringsleider en de ex-president werden op 1 februari 2020 door militairen vastgezet, nadat het leger een staatsgreep had gepleegd.