Volgens de president van Oekraïne bedreigt de huidige spanning tussen het Westen en Rusland het voortbestaan van zijn land.
Volgens de president van Oekraïne bedreigt de huidige spanning tussen het Westen en Rusland het voortbestaan van zijn land. Epa / Andrzej Lange

'Topconferentie met Biden en Poetin'

14 januari 2022 om 20:16

President: 'Spanningen schaden Oekraïne'

BREST/KIEV (ANP/AFP) De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft voorgesteld een topconferentie over de crisis in zijn land te houden met zijn Amerikaanse en zijn Russische collega, Joe Biden en Vladimir Poetin. Ondertussen proberen Duitsland en Frankrijk een grotere rol af te dwingen voor de EU in het conflict. De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken reizen maandag af naar Kiev.


Dinsdag stelde Zelenski nog topoverleg voor met Frankrijk, Duitsland en Rusland, die eerder betrokken waren bij gesprekken over het beëindigen van de crisis in het land. Deze vier begonnen overleg over Oekraïne tijdens herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog in juni 2014 in Normandië.

Tijdens de diplomatieke marathon van afgelopen week over de crisis stond de EU, tot haar onvrede, grotendeels buitenspel terwijl de VS het voortouw namen. De Franse minister Jean-Yves Le Drian en zijn Duitse collega Annalena Baerbock werken aan een grotere Europese inbreng en bezoeken Kiev en de frontlinie in het oosten van het land. Baerbock reist ook naar Moskou. De Amerikanen hebben de EU overigens steeds uitmuntend bijgepraat over de besprekingen van afgelopen week, beklemtoont EU-buitenlandchef Josep Borrell.


SLEPENDE CONFLICTEN Volgens Zelenski bedreigt de huidige spanning tussen het Westen en Rusland over Oekraïne het voortbestaan van zijn land. De slepende conflicten in en over Oekraïne vloeien voort uit de afzetting van een gekozen pro-Russische president van Oekraïne in 2014. Het Westen ziet dat als het gevolg van een volksopstand, het Kremlin ziet dat als een gevolg van een vooral door de VS aangemoedigde staatsgreep die in Washington zorgvuldig zou zijn voorbereid.

Biden bezocht tijdens het presidentschap van Barack Obama (2009-2017) als vicepresident Oekraïne wel zes keer. Rusland lijfde, kort na de machtswisseling begin 2014 in Kiev, het schiereiland de Krim in.