Wim van Ginkel
Wim van Ginkel Freek Wolff

‘Doe wat nodig is met nuchter boerenverstand’

14 januari 2022 om 08:33

Wim van Ginkel (67) komt uit Voorthuizen. Hij maakt geregeld een fietstochtje naar Barneveld. Hij is gepensioneerd en werkte altijd in de techniek, onder meer bij het bedrijf Moba. Soms voert hij nog projecten uit bij De Meerwaarde.


DROEVIG De Voorthuizenaar vindt dat het nieuwe kabinet moet doen wat voor het land noodzakelijk is en ervoor moet zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. Het zit hem hoog. ,,Tijdens de vorige drie kabinetten zijn er onderwerpen finaal de soep in gelopen. Denk aan stikstof, pfas, migratie, Groningen en de toeslagenaffaire. Het is gewoon droevig wat er gebeurd is. Zo’n Ministerie van Financiën met de Belastingdienst laten ze volstrekt ontsporen. Het is gewoon crimineel wat er gebeurd is. Ze moeten met nuchter boerenverstand aan de slag gaan en zich niet laten leiden door minderheden en actiegroepen. Ze zijn met die achterkamertjespolitiek op hun gezicht gegaan. Daar moeten ze mee stoppen. In de Tweede Kamer zitten honderdvijftig van die zaagselhoofden die niks anders doen dan elkaar vliegen afvangen en bezig zijn met wat ze debatten noemen. Het belangrijkste vinden ze dat ze zich staande houden in een debat, maar het is een en al bluf en je schiet er niks mee op. Het land is belangrijk. Doe wat nodig is! Ik kan me erover opwinden, want het is gewoon droevig wat er gebeurd is.”


ONTSLUITEN Ons land kan volgens Van Ginkel een voorbeeld nemen aan andere landen als het gaat om corona. ,,In Nederland hollen ze steeds achter de feiten aan. Onze regering was altijd te laat of er waren te weinig vaccins. Ik vind dat je ingeënte mensen, die geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, kunt ontsluiten. Dan moet dat maar 2G heten. Die anderhalve idioot die zich niet laat inenten, moet dat vooral zelf weten, maar daar zitten dan beperkingen aan. 

In landen als Italië en Duitsland is dat heel gewoon. In ons land doen we net alsof het vreselijk is dat je mensen anders behandelt, wanneer zij zich om wat voor reden ook niet laten vaccineren. Daar ligt dan het hele land voor op z’n kont. Dat vind ik onbegrijpelijk. Nu ben ik blij met ministers die ‘van buiten’ komen en iets in hun mars hebben, wat gebleken is. Ik hoop dat ze dit tegen de politieke stroom in waar kunnen maken. Als Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf het niet waar kunnen maken, ligt dat aan de politieke cultuur.”

Afbeelding