Thomas Krol (links) en Kjeld Nuis gisteravond op het EK afstanden.
Thomas Krol (links) en Kjeld Nuis gisteravond op het EK afstanden. anp / Vincent Jannink

Primeur voor Krol op EK

7 januari 2022 om 21:08

Schouten sterkste op 3000 meter

HEERENVEEN (ANP) Thomas Krol is in Heerenveen voor het eerst Europees kampioen op de 1000 meter geworden. 


De 29-jarige schaatser won op de EK afstanden in Thialf in 1.07,77. Kjeld Nuis, nog even de olympisch kampioen, pakte zilver in 1.07,86 en voor regerend wereldkampioen Kai Verbij was er brons in 1.07,94.

Twee jaar geleden won Krol bij de EK afstanden goud op de 1500 meter, maar moest hij op de 1000 meter genoegen nemen met zilver, achter de Rus Pavel Koelizjnikov. Die is niet aanwezig bij deze EK.

Krol wist net als tijdens twee wereldbekerwedstrijden en het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) zijn Nederlandse rivalen voor te blijven, al was het verschil dit keer minimaal. "Ik bedacht me dat dit mijn eerste internationale titel is op de 1000 meter. Dat is hartstikke mooi", zei Krol.

In de aanloop naar deze wedstrijden had Krol weer een beetje kunnen genieten. "Die wedstrijd van vorige week, dan is schaatsen echt verschrikkelijk", zei hij over het OKT. "Het was zenuwslopend, heel akelig, dat OKT, waar je vooral reed om niet vierde te worden. Ik ben echt blij dat het met goed succes achter de rug is. Voor deze EK was ik de dagen ervoor super relaxed en dat is heel lekker om weer eens mee te maken."

Schaatsster Irene Schouten heeft bij de Europese afstandskampioenschappen in Heerenveen voor de eerste keer de titel op de 3000 meter gegrepen. De 29-jarige Noord-Hollandse was met 3.56,62, duidelijk sneller dan Antoinette de Jong en Francesca Lollobrigida uit Italiƫ.

In haar rit tegen Lollobrigida moest Schouten het hoofd koel houden, want de Italiaanse ging heel snel van start en probeerde zo veel mogelijk afstand te nemen van de Nederlands kampioene. Die kwam met een vlakke race steeds dichterbij en nam in het laatste deel ruim afstand.


Antoinette de Jong probeerde ook met een snelle start marge te nemen op het schema van Schouten. Ze leverde in de laatste rondjes echter te veel in en eindigde als tweede in 3.59,79, net voor de Italiaanse, die 4.00,61 klokte. Carlijn Achtereekte, de regerend olympisch kampioene op de 3000 meter, eindigde met 4.04.79 als vijfde.

Schouten is dit seizoen nog ongeslagen op de 3000 meter.