NAVO-landen verenigen zich tegen Russen

7 januari 2022 om 18:43

BRUSSEL (ANP) De dertig NAVO-landen hebben vrijdag bevestigd dat ze een eenheid vormen tegen de Russische agressie in Oekraïne. 


De ministers van Buitenlandse Zaken onderstreepten na digitaal overleg de noodzaak voor diplomatie, dialoog en de-escalatie, meldde de Amerikaanse NAVO-missie in Brussel op Twitter.

De lidstaten bespraken hun strategie voor de NAVO-Ruslandraad, die woensdag voor het eerst sinds 2019 wordt gehouden op het hoofdkwartier van het westerse bondgenootschap in Brussel. Westerse landen hebben Rusland zware sancties opgelegd sinds de inlijving van de Oekraïense Krim in 2014. In dat jaar kregen pro-Russische separatisten met steun van Moskou delen van de Donbass-regio in het oosten van Oekraïne in handen.

Recent hebben zich een kleine 100.000 Russische troepen langs de Oekraïense grens verzameld, wat de vrees voor een inval heeft gevoed. Volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg gaat de opbouw door. Hij waarschuwde voor een "reëel risico" op escalatie. Het Kremlin ontkent plannen voor een inval te hebben, maar eist wel dat westerse landen troepen weghalen uit het oosten van Europa en dat Oekraïne en andere buurlanden van Rusland zoals Zweden en Finland geen lid kunnen worden van de NAVO.


De alliantie is van mening dat landen zelf moeten kunnen bepalen of ze zich willen aansluiten en zal daar onder geen beding van afwijken, zei Stoltenberg. Rusland kan geen beperkingen opleggen aan de NAVO of een groep landen creëren die niet kunnen worden verdedigd, aldus Stoltenberg. "Wij steunen Oekraïne." De prijs die Rusland moet betalen voor een inval zal hoog zijn, waarschuwde hij nog maar eens.

Vooral de kleine Baltische staten vrezen de grote buur. De Letse minister Edgars Rinkevics van Buitenlandse Zaken sprak van een goed overleg. "We zijn bereid met Rusland in dialoog te treden, maar niet ten koste van onze waarden en belangrijke principes."