Voorlopig geen bomenkap in monumentaal deel Pastoriebos Voorthuizen

7 januari 2022 om 14:55

VOORTHUIZEN De kap van de resterende bomen in het monumentale gedeelte van het Pastoriebos in Voorthuizen die op de plek staan waar een appartementencomplex is gepland, blijft stilliggen zolang de rechtszaak over dit complex nog loopt. Bovendien moeten in december gekapte bomen die onderdeel uitmaakten van een zogeheten 'vleermuizencorridor', herplant worden.


Wouter van Dijk

Die afspraken werden donderdag gemaakt tussen de gemeente Barneveld, de ontwikkelaar van het complex (Van Bekkum uit Amersfoort) en het buurtcomité van omwonenden die strijden voor behoud van het bos tussen de Kerkstraat, Jan Steenstraat en Rembrandtstraat.


RAAD VAN STATE De drie partijen ontmoetten elkaar donderdagmiddag tijdens een digitale zitting bij de Raad van State, nadat het buurtcomité in december aan de bel trok bij de voorzieningenrechter. Vrijdag 10 december werd de buurt naar eigen zeggen opgeschrikt door onaangekondigde bomenkap. Op de plek waar het complex moet komen, stonden 59 bomen. Een deel daarvan werd die dag gekapt. 


ONHERROEPELIJKE SCHADE De rechter legde de kap vervolgens stil, vooral om 'onherroepelijke schade' te voorkomen. Er bleek vooral onduidelijkheid over de vraag of een natuurvergunning van de provincie nu wel of niet nodig was. Volgens de buurt wel, volgens de ontwikkelaar niet, omdat op het moment van de kap geen beschermde diersoorten aanwezig zouden zijn. 


Voor wat betreft de bomenkap op de beoogde plek van het complex, blijft deze voorlopig stilliggen, zo is nu afgesproken. Op z'n vroegst in de herfst verwacht de Raad van State een uitspraak te doen naar aanleiding van de bezwaren uit de buurt tegen dit complex. 

Het gaat om de bouw van een complex met 25 seniorenappartementen, waar de Barneveldse gemeenteraad begin oktober mee akkoord ging, maar waar vervolgens bezwaren tegen zijn ingediend bij de Raad van State.


DODE SPARREN Iets anders is het, als het gaat om de kap van een twintigtal bomen elders in het bos, op gemeentegrond. Het gaat hier om dode sparren. Die mogen wél op korte termijn gekapt worden, vanwege veiligheidsrisico's voor wandelaars. Afgesproken is nu dat de gemeente met een tekening komt waarop duidelijk is aangegeven om welke bomen het precies gaat die om deze reden gekapt gaan worden. Die tekening moet voorafgaande voorgelegd worden aan het buurtcomité. 

p 3