Een van de kunstwerken die met stof is geschilderd.
Een van de kunstwerken die met stof is geschilderd. Maranke Pater

Monnikenwerk tot [kunst] verheven

7 januari 2022 om 09:05

De Hoevelakense heeft een bijzondere stijl. Wie haar werk voor het eerst ziet, zal denken dat het schilderijen zijn. Maar Leonie schildert niet met verf, maar met stof. Kelder: ,,Ik verzamel al jaren Japanse zijde voor mijn werken.” 

JAPANSE ZIJDE Ze is pas twee jaar kunstenares, daarvoor was ze wel altijd al aan het tekenen. Vooral mangafiguren fascineren haar, maar ze maakt ook tekeningen van vrouwen, vogels en karpers. ,,Toen ik van de havo kwam, wilde ik naar de kunstacademie. Maar ik besloot om het niet te doen, omdat ik bang was dat ik geen baan kon vinden. Achteraf heb ik daar een beetje spijt van. Ik ben naar de sociale academie gegaan en heb een tijd in de kinderopvang gewerkt. Toen mijn eigen kind wat groter was, wilde ik graag creatief zijn in mijn vrije tijd en zo kwam ik weer bij het maken van kunst.”


EXPOSEREN Ze deed al mee met de kunstroutes in Hoevelaken, maar besloot ook cursussen te gaan volgen bij de Volksuniversiteit, om iets meer uitleg te krijgen over de diepgang achter schilderijen. ,,Op een bepaald moment dacht ik: dit wordt wat, dit is goed genoeg en iets waar ik mee verder wil. Ik mocht exposeren bij AVU Kunstkader Art Supplies in Amersfoort. Daar krijgen meer amateurkunstenaars uit de omgeving Amersfoort een kans. Ik heb meteen twee werken verkocht.”


GENUA Haar zoon kwam met het idee om een eigen instagramaccount te maken. ,,Toen we eenmaal op Instagram een aantal werken lieten zien, werd ik benaderd door een galerie in Genua. Omdat ook daar het coronavirus nog rondwaart, worden exposities ook digitaal georganiseerd. Ik mocht van de galerie mijn werken bij hen exposeren. Zodra Italië weer echt te bereizen is, ga ik er een keer heen met fysiek werk, want ook andere galeriehouders waren geïnteresseerd. Het zijn allemaal kleine stapjes om meer bekendheid te krijgen.” 


JAARBOEK Nieuw is ook dat Leonie in het jaarboek 2022 voor kunstenaars staat. ,,Ik deed al mee met kunstwedstrijden en ben ook lid van een kunstenaarsvereniging (N.A.B.K.). Ik kon mezelf opgeven voor deelname in het jaarboek. Hier staan altijd ook hele bekende kunstenaars in, zoals Jeroen Krabbé. Alle amateurkunstenaars moeten eerst door de ballotagecomissie heen, ik dacht: ik kom er nooit in. Maar ik kreeg toch goed nieuws te horen. Het is heel mooi dat ze amateurkunstenaars een kans geven. Ik vind het ook wel spannend, ik wil wel verder, maar moet me nog verder ontwikkelen.” 

Ze heeft vooral werken in Nederland verkocht. Dat begon bij familie en vrienden, maar via exposities komen daar ook mensen van buiten bij. ,,Ik vind het altijd het mooist als mensen mij uitnodigen bij hen thuis om te laten zien hoe het kunstwerk hangt.”


KIMONOS Bijzondere werken van Kelder zijn toch wel de koikarpers en de vrouwenlichamen van stof. Bijna niet van een schilderij te onderscheiden. Daar gaan volgens Kelder heel wat uurtjes in zitten. ,,Ik ben nog nooit in Japan geweest, maar ben wel fan van het land en de stoffen. De cultuur is prachtig. Ik kwam een keer in contact met iemand uit Frankrijk, iemand die Japanse stoffen importeert. Van haar koop ik stoffen in, mooie motieven met bloemen. Hiermee maak ik kunstwerken die een combinatie zijn van acryl en stoffen. Soms haal ik ook stof uit tweedehands kleding. Mensen lachen weleens om de enorme stoffenverzameling die ik heb, maar ergens vind ik het ook mooi om tweedehands stoffen opnieuw te gebruiken.” 


CHINESE KRANTEN Voor de karpers, die niet alleen uit stof, maar ook uit minuscule stukjes chinese kranten kunnen bestaan, moet Leonie echt monnikenwerk uitvoeren om alle schubjes goed te kunnen plaatsen. ,,Ik vraag bij elk chinees restaurant waar ik kom of ze chinese kranten hebben die ze niet meer gebruiken. Die neem ik dan mee naar huis om ze in mijn werken op te laten gaan.” 


Leonie Kelder is te volgen via:
www.instagram/fabricartpaintings

De Hoevelakense Leonie Kelder exposeert haar bijzondere zijdekunst in Italië.
Afbeelding
Afbeelding