De aankomst van Sinterklaas in Terbroek vorig jaar.
De aankomst van Sinterklaas in Terbroek vorig jaar. Ria van den Born

'Corona dwingt ons om anders te denken'

7 januari 2022 om 09:06

TERSCHUUR/ZWARTEBROEK ,,Voor een stichting die activiteiten organiseert om de samenhorigheid te bevorderen, is corona natuurlijk ‘killing’”, steekt Herbert van den Born, bestuurslid van stichting Terbroek, van wal. 


Hoewel 2021 ,,in zekere zin beter was” dan 2020, moesten veel activiteiten in Terschuur en Zwartebroek opnieuw worden afgeblazen.


HOOFDPRIJS  ,,Dat is natuurlijk jammer”, vervolgt hij. ,,Maar de situatie dwong ons ook om creatief te denken.” Zo bestond het programma op Koningsdag vorig jaar onder meer uit de ‘Terbroekse Miljoenenjacht’ die in 2020 voor het eerst zijn entree maakte. 

Inwoners konden hun huisnummer opgeven via de website van de stichting, waarna door middel van een draai aan een rad een straat werd uitgekozen. De bewoners van die straat kregen een sleutel, waarmee ze een koffer met hun huisnummer erop konden openen en prijzen konden winnen die varieerden van vijf cent tot 250 euro. In de finale werd een adres voor de hoofdprijs van duizend euro getrokken. ,,Dat pakte heel leuk uit. Zo konden we mensen toch samenbrengen, maar dan zoveel mogelijk binnen de geldende coronaregels.” 


HOOGTEPUNT Het absolute hoogtepunt vond volgens Van den Born in het eerste weekend van september plaats: het jaarlijkse volleybaltoernooi. ,,Het was onze eerste samenkomst in lange tijd en we konden 750 man uitnodigen, al moesten we wel QR-codes scannen bij de ingang. Het was een prachtige dag, zónder corona-uitbraken.” 

Ook het Oktoberfest in de Belleman kon plaatsvinden zonder verplichte anderhalve meter afstand en in december kon jong en oud meegenieten van de intocht van Sinterklaas. 


ANDERS DENKEN ,,Normaal gesproken zat de Sint op het podium in een grote zaal met tweehonderdvijftig kinderen. Dit keer lieten we kleine groepjes één voor één langs hem lopen, wat zorgde voor een andere dimensie. Dat is een positief randje aan corona: je wordt gedwongen om anders te denken en los te komen uit oude patronen, waardoor je leert dat sommige dingen misschien wel beter kunnen.” 


ENERGIE Toch hoopt de Terbroek-bestuurder dat de meeste activiteiten dit jaar op de ‘normale’ manier kunnen doorgaan. ,,Koningsdag, Hemelvaart, maar ook Seniorendag. Dat hebben we al twee jaar niet groots kunnen vieren. Elkaar ontmoeten: dat missen we in deze tijd.” 

Desondanks zakt de moed Van den Born nog niet in de schoenen. ,,We blijven positief. Als iets niet doorgaat, verzinnen we wel weer iets nieuws. Daar krijgen we energie van.” 


Ook op het gebied van vrijwilligers ziet de stichting het positief in. ,,We zitten niet om hulp verlegen. Dat komt mede door onze communicatie richting de inwoners; door drie keer per jaar een glossy uit te geven zorgen we ervoor dat de stichting leeft onder hen.” 


THE EUROS Voor nu duimt Van den Born vooral dat op 12 maart het optreden van de band The Euros door kan gaan in het dorpshuis in Zwartebroek. ,,Dat concert staat al twee jaar op de planning, maar werd telkens doorgeschoven. Als het straks doorgaat, zou dat een mooie aftrap van een hopelijk nog beter jaar zijn.”