Welzijn Barneveld staat in nauw contact met de Barneveldse senioren.
Welzijn Barneveld staat in nauw contact met de Barneveldse senioren. Welzijn Barneveld

'Trots op de veerkracht van Barneveldse senioren'

7 januari 2022 om 09:10

BARNEVELD Als je plezier hebt in je werk is het makkelijker om positief te blijven. Die conclusie kan Ellen Alders, directeur van Welzijn Barneveld, trekken na twee bewogen ‘coronajaren’. 


,,We hebben allemaal onze dipjes en moesten de afgelopen tijd weer veel schakelen; veel dingen die we standaard op een bepaalde manier deden, moesten nu anders. Maar we bleven altijd zoeken naar mogelijkheden.”


NUTTIG Zo vonden de trainingsavonden voor vrijwilligers van Welzijn Barneveld in 2021 niet fysiek, maar digitaal plaats. ,,Bij de ene training werkt dat heel goed - soms zelfs beter - en bij de andere wat minder, maar we hebben hoe dan ook veel kennis opgedaan die we ook dit jaar goed kunnen gebruiken.”

Nog een positief punt van de afgelopen twaalf maanden: het werven van vrijwilligers liep gewoon door. ,,Sommige specifieke vrijwilligers waren lastiger te bereiken, maar we merkten dat met name jongeren ons juist vaker wisten te vinden”, vertelt Alders. ,,Veel scholieren of studenten zaten meer thuis, mede door de sluiting van de scholen. Door zich bijvoorbeeld aan te melden voor een vrijwilligersklus of als (taal)maatje konden ze hun extra tijd nuttig besteden.” 


ZICHTBAAR BLIJVEN De grootste uitdaging van het afgelopen jaar was volgens Alders om zichtbaar te blijven voor de senioren, jongeren en mantelzorgers die Welzijn Barneveld wil ondersteunen. ,,Het is belangrijk dat mensen ons weten te vinden en weten dat we er voor ze zijn.” 

Dat is goed gelukt, concludeert de directeur. ,,We hebben gelukkig nooit de deuren hoeven sluiten en hebben met name met de senioren veel contact gehad. Elke keer als er weer een lockdown werd afgekondigd, hingen we dagenlang met mensen aan de telefoon om ze te informeren over het al dan niet doorgaan van onze activiteiten, maar ook voor het aanbieden van een maaltijd, ondersteuning of een belmaatje. Dat was pittig, maar ook gezellig.” 

,,Ik ben best trots op de manier waarop we het allemaal hebben aangepakt, maar ook zeker op de veerkracht die de senioren de afgelopen tijd lieten zien”, gaat ze verder. ,,Ik merk dat veel mensen het normaal vinden om mee te bewegen met de corona-maatregelen en dat ze daar verrassend flexibel mee omgaan.” 


JUBILEUM Gevraagd naar een hoogtepunt van het afgelopen jaar noemt Alders het uitgeven van een Welzijn Barneveld-glossy ter ere van het tienjarige jubileum van de organisatie. Oorspronkelijk zou de viering gepaard gaan met een groot feest, maar dat moest worden uitgesteld. ,,We hopen ons jubileum in maart alsnog te kunnen vieren, ook al bestaan we dan al iets langer dan tien jaar.” Verder hoopt de directeur dat ook zoveel mogelijk andere activiteiten dit jaar doorgang kunnen vinden. ,,Ik verwacht een opgaande lijn, maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet.” 


RELATIEF KOSTBAAR Door de komst van de nieuwe regering en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen belooft 2022 daarnaast ook een spannend jaar te worden voor de welzijnsorganisatie. 

,,Ik verwacht dat in het sociaal domein de budgetten allemaal wat krapper worden”, licht Alders toe. 

,,Wij werken kleinschalig, wat effectief maar ook relatief kostbaar is. Ik hoop dat we onze fijne werkrelatie met de gemeente behouden en dezelfde koers kunnen blijven varen.”