De vooralsnog laatste editie van de Ballonfiësta in 2019.
De vooralsnog laatste editie van de Ballonfiësta in 2019. Ben Bläss

'We hebben gewoon weer zin in een feestje'

7 januari 2022 om 09:00

BARNEVELD Machteloos: zo voelde Jack de Jong, voorzitter van de Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld (SIBB), zich toen duidelijk werd dat de Ballonfiësta vorig jaar wéér niet kon plaatsvinden. ,,Dat was natuurlijk een grote teleurstelling voor ons volledige bestuur, maar bovenal voor onze vrijwilligers”, blikt hij terug. 


ONHAALBAAR Het evenement laten plaatsvinden volgens de geldende richtlijnen bleek praktisch onhaalbaar. ,,Daarnaast stond het hoofd van de sponsoren, die veelal te maken kregen met teruglopende omzetten, logischerwijs niet naar een feestje.”

Vanwege de voorbereidingstijd en vergunningaanvraag hakte de organisatie in april al de knoop door. ,,De situatie was te onvoorspelbaar. Voor de Ballonfiësta geldt een voorbereidingstijd van zes tot negen maanden, dus moesten we op tijd beslissen. Gelukkig konden we op veel begrip rekenen.” 


GLAZEN BOL Voor dit jaar durft De Jong geen voorspellingen te doen. ,,Dat is simpelweg niet te doen; alsof we in een glazen bol moeten kijken.” Normaal gesproken zouden de voorbereidingen nu al in gang worden gezet. ,,Dat is dit jaar weer anders, we wachten eerst af of er per 14 januari versoepelingen komen. Hoe dan ook moeten we over enige maanden wel een besluit nemen.” 

Het evenement door laten gaan met de zogeheten 2G-maatregel, waarbij alleen mensen worden toegelaten die gevaccineerd zijn of genezen zijn van corona, heeft voor De Jong niet de voorkeur. ,,Het evenement moet voor iedereen zijn, we willen geen mensen weigeren. Om wat voor reden dan ook. Daarnaast is het met de dan wellicht geldende beperkingen ook pragmatisch onhaalbaar.” 


Toch sluit de voorzitter niet volledig uit dat er in 2022 voor het eerst in twee jaar weer een Ballonfiësta zal plaatsvinden. ,,We zijn realistisch, maar houden die optie zeker open. Op het moment dat we een volledige ‘go’ krijgen, gaan we volop aan de slag. Desnoods organiseren we het evenement in drie in plaats van zes maanden. Dat startschot moet er alleen wel komen. En het doorgaan moet veilig kunnen plaatsvinden voor iedereen, zonder dat we te veel beperkingen krijgen opgelegd en de ziel van het evenement verloren gaat."


FEESTJE Áls het evenement doorgaat, hoopt de organisatie op een extra feestelijke editie. Al hangt ook dat deels af van de regelgeving rond het coronavirus: ,,Normaal gesproken sluiten ballonpiloten uit heel Europa zich aan, maar dan moet het wel mogelijk zijn om internationale reisbewegingen te maken. Ook dat is een onzekere factor. In elk geval houden we onze Barneveldse ballonstallen aan boord, die we ook graag willen compenseren voor alle tegenvallers van de afgelopen tijd.” 

Voor de SIBB zelf heeft de crisis gelukkig nog weinig financiële gevolgen, vertelt De Jong. 

,,We hebben altijd een buffervermogen van één Ballonfiësta gehad en zullen dat ook blijven nastreven. Geen Ballonfiësta betekent ook geen kosten, dus we zitten financieel nog stevig in het zadel. Maar we hebben gewoon weer zin in een feestje.”