Lisa Jubber
Lisa Jubber Welzijn Barneveld

Ik geniet van al die blije koppies

6 januari 2022 om 11:12

Lisa Jubber is vrijwilligster bij Kidsmiddag Be Active & Creative

Lisa Jubber is vrijwilligster bij de Kidsmiddag van Be Active & Creative in de wijk Oldenbarneveld. Hoewel de club nog maar drie maanden bestaat is hij al flink gegroeid. “We begonnen in september met 11 kinderen”, vertelt Lisa, “maar inmiddels komen er iedere week zo’n vijftig. Iedere keer komen er weer wat vriendjes en vriendinnetjes mee en dan gaat het hard”, lacht Lisa.


Het idee voor deze Kidsmiddag komt dan ook eigenlijk van de kinderen zelf. Toen enige tijd geleden de Spelbus van Be Active & Creative in de wijk stond, werd aan de kinderen gevraagd welke activiteiten zij nog meer graag zouden willen. Daar kwam uit dat er vooral behoefte was aan ‘samen leuke dingen doen’. Het ontmoetingscentrum is hiervoor de ideale locatie en zo begon de Kidsmiddag iedere maandagmiddag in één lokaaltje. Dit lokaaltje werd al gauw te klein, zodat er nu twee lokalen in gebruik zijn; één voor de jongere kinderen en één voor de oudere. Dorien Barten regelt de middagen vanuit Be Active & Creative en begeleidt de oudere kinderen. Zij komt met ideeën voor de activiteiten en zorgt zo nodig voor materialen. “We hebben vaak wel een thema”, zegt Lisa. “Iets als de herfst bijvoorbeeld, en laatst hebben we winterbakjes gemaakt. Maar het kan van alles zijn: koekjes bakken, kleien, glitterslijm maken, noem maar op. En als het wat beter weer is kunnen we lekker buitenactiviteiten doen. Het eerste wat de kinderen vragen als zij binnenkomen is: ‘Wat gaan we doen?’ Eigenlijk vinden zij alles leuk. Daarnaast is het ook fijn dat kinderen een middag bezig zijn zonder een beeldscherm voor hun neus. Gewoon lekker knutselen of buiten bezig zijn met elkaar, dat is heel gezond voor ze”.


VERSCHILLENDE CULTUREN Lisa is zelf opgegroeid in de wijk Oldenbarneveld en ging daar als kind al naar de knutselclub. “Het is zo leuk dat dit weer terug is en dat ik daaraan mee mag werken”, lacht zij. “Dit is een wijk met veel verschillende nationaliteiten en culturen, het is zo mooi dat kinderen hier al jong leren om met elkaar om te gaan en rekening met elkaar te houden. De Kidsmiddag moet echt een plek zijn waar zij zich thuis voelen, die veilig is voor alle kinderen. Wij houden daarom rekening met de verschillende achtergronden; er komen ook kinderen van reformatorische huize, dus wij draaien geen muziek; we zorgen ervoor dat onze hapjes altijd vegetarisch zijn. Zo hoeft niemand zich buiengesloten te voelen. Wij proberen wel om de kinderen ook iets mee te geven waar zij wat van leren. Zo hebben we een keer Happy Stones gemaakt en daar vertellen we dan ook het verhaal bij dat je iemand heel blij kan maken met een vrolijk steentje en dat je deze stenen zomaar ergens neer mag leggen waar iemand anders ze kan vinden. Maar ik geloof dat de meeste kinderen hun steen bewaard hebben omdat ze hem zelf zo mooi vonden”, lacht Lisa.


Lisa begeleidt de activiteiten voor de jongste kinderen en geniet erg van deze middagen, al is het soms ook wel slopend met zoveel ‘stuiterballen’ die haar vaak nodig hebben om even te helpen of iets uit te leggen. Ze roepen constant “juf, juf!”, ze willen van alles vertellen en hebben van alles te vragen. “Het is soms wel erg druk, maar ik geniet er enorm van als ik al die blije koppies zie”. Lisa’s ogen stralen als zij hierover vertelt. Het is duidelijk dat zij met hart en ziel en veel liefde met deze kinderen bezig is. “Laatst gingen we sieraden maken”, vertelt Lisa. “Een jongetje vond dit eigenlijk iets voor meisjes en had eerst weinig zin, maar uiteindelijk deed hij toch maar mee. Zo mooi om te zien hoe trots hij was toen hij aan het einde van de middag naar huis ging met een paar zelfgemaakte oorbellen voor zijn moeder. Hij was zo blij dat hij haar een cadeautje kon geven! Daar geniet ik zelf dan ook ontzettend van”.


IEDERE MAANDAG De Kidsmiddag is voor kinderen vanaf 6 jaar iedere maandagmiddag te vinden in Ontmoetingscentrum Bronveld, van half vier tot vijf uur. Kinderen hoeven zich niet aan te melden of op te geven, maar kunnen vrij in- en uitlopen. “Als er veel kinderen bij komen dan moet er gekeken worden naar de mogelijkheid om uit te breiden”, vertelt Dorien Barten. “De oudere meisjes hebben het bijvoorbeeld al over een kookclub, dus daar denken we nu over na. Koken met een laag budget, goedkoop maar wel gezond - dat zou zeker een leuke activiteit zijn”.