Johannes Boer.
Johannes Boer. Freek Wolff

‘Vriendelijk goedendag zeggen’

7 januari 2022 om 10:42

In de openbare bibliotheek komt Johannes Boer (73) vaak de krant lezen. ,,Ik heb het alweer gezien. Iedereen juicht nu dat er een nieuw kabinet is, maar ik moet nog zien wat ze gaan doen. Je wordt zo vaak door politici op het verkeerde been gezet. Vroeger was het veel overzichtelijker wat ze allemaal met het geld deden. De verwarring neemt toe, ik begrijp er niks meer van. Dat wekt geen vertrouwen.”


In zijn persoonlijke leven hecht de Barnevelder zeer aan zijn geloof. ,,Ik ben een Maranatha-christen. Jezus komt spoedig, absoluut. Ik zou zo graag willen dat iedereen dit beseft en ik vind het heel moeilijk dat dit niet zo is. Jezus werd ook afgewezen in de plaats waar hij geboren was. Ze leidden Hem naar de afgrond.”

Boer noemt zichzelf een rommelaar en hij vindt dat hij veel teveel boeken heeft. Wel beseft hij dat hij deze achter moet laten en de status die hij eraan ontleende kan hij intussen relativeren. ,,Het is net als bij andere mensen die een mooie auto of een mooi huis hebben. Die kun je toch niet meenemen.”

In Voorthuizen merkte Boer dat inwoners elkaar altijd groeten, wat hij in andere plaatsen als Zeist, Leersum, Haarlem en Groningen niet gewend was. Dit nam hij over, zodat de Barnevelder nu mensen vriendelijk ‘goedendag’ zegt. Dat is ook zijn voornemen in 2022.