Afbeelding
Welzijn Barneveld

‘We blijven altijd positief’

8 januari 2022 om 07:21 Maatschappelijk

BARNEVELD Teleurstellingen, maar ook hoop en nieuwe kansen: net als de rest van het land heeft ook Barneveld opnieuw een bewogen jaar achter de rug. Drie kopstukken van Welzijn Barneveld, Stichting Terbroek en de Ballonfiësta blikken terug op 2021 en spreken hun verwachtingen uit voor het nieuwe jaar.

‘Trots op de veerkracht van Barneveldse senioren’

Als je plezier hebt in je werk is het makkelijker om positief te blijven. Die conclusie kan Ellen Alders, directeur van Welzijn Barneveld, trekken na twee bewogen ‘coronajaren’. 

,,We hebben allemaal onze dipjes en moesten de afgelopen tijd weer veel schakelen; veel dingen die we standaard op een bepaalde manier deden, moesten nu anders. Maar we bleven altijd zoeken naar mogelijkheden.”

NUTTIG Zo vonden de trainingsavonden voor vrijwilligers van Welzijn Barneveld in 2021 niet fysiek, maar digitaal plaats. ,,Bij de ene training werkt dat heel goed - soms zelfs beter - en bij de andere wat minder, maar we hebben hoe dan ook veel kennis opgedaan die we ook dit jaar goed kunnen gebruiken.”

Nog een positief punt van de afgelopen twaalf maanden: het werven van vrijwilligers liep gewoon door. ,,Sommige specifieke vrijwilligers waren lastiger te bereiken, maar we merkten dat met name jongeren ons juist vaker wisten te vinden”, vertelt Alders. ,,Veel scholieren of studenten zaten meer thuis, mede door de sluiting van de scholen. Door zich bijvoorbeeld aan te melden voor een vrijwilligersklus of als (taal)maatje konden ze hun extra tijd nuttig besteden.” 

ZICHTBAAR BLIJVEN De grootste uitdaging van het afgelopen jaar was volgens Alders om zichtbaar te blijven voor de senioren, jongeren en mantelzorgers die Welzijn Barneveld wil ondersteunen. ,,Het is belangrijk dat mensen ons weten te vinden en weten dat we er voor ze zijn.” 

Dat is goed gelukt, concludeert de directeur. ,,We hebben gelukkig nooit de deuren hoeven sluiten en hebben met name met de senioren veel contact gehad. Elke keer als er weer een lockdown werd afgekondigd, hingen we dagenlang met mensen aan de telefoon om ze te informeren over het al dan niet doorgaan van onze activiteiten, maar ook voor het aanbieden van een maaltijd, ondersteuning of een belmaatje. Dat was pittig, maar ook gezellig.” 

,,Ik ben best trots op de manier waarop we het allemaal hebben aangepakt, maar ook zeker op de veerkracht die de senioren de afgelopen tijd lieten zien”, gaat ze verder. ,,Ik merk dat veel mensen het normaal vinden om mee te bewegen met de corona-maatregelen en dat ze daar verrassend flexibel mee omgaan.” 

JUBILEUM Gevraagd naar een hoogtepunt van het afgelopen jaar noemt Alders het uitgeven van een Welzijn Barneveld-glossy ter ere van het tienjarige jubileum van de organisatie. Oorspronkelijk zou de viering gepaard gaan met een groot feest, maar dat moest worden uitgesteld. ,,We hopen ons jubileum in maart alsnog te kunnen vieren, ook al bestaan we dan al iets langer dan tien jaar.” Verder hoopt de directeur dat ook zoveel mogelijk andere activiteiten dit jaar doorgang kunnen vinden. ,,Ik verwacht een opgaande lijn, maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet.” 

RELATIEF KOSTBAAR Door de komst van de nieuwe regering en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen belooft 2022 daarnaast ook een spannend jaar te worden voor de welzijnsorganisatie. 

,,Ik verwacht dat in het sociaal domein de budgetten allemaal wat krapper worden”, licht Alders toe. 

,,Wij werken kleinschalig, wat effectief maar ook relatief kostbaar is. Ik hoop dat we onze fijne werkrelatie met de gemeente behouden en dezelfde koers kunnen blijven varen.”

‘We hebben gewoon weer zin in een feestje’

Machteloos: zo voelde Jack de Jong, voorzitter van de Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld (SIBB), zich toen duidelijk werd dat de Ballonfiësta vorig jaar wéér niet kon plaatsvinden. ,,Dat was natuurlijk een grote teleurstelling voor ons volledige bestuur, maar bovenal voor onze vrijwilligers”, blikt hij terug. 

ONHAALBAAR Het evenement laten plaatsvinden volgens de geldende richtlijnen bleek praktisch onhaalbaar. ,,Daarnaast stond het hoofd van de sponsoren, die veelal te maken kregen met teruglopende omzetten, logischerwijs niet naar een feestje.”

Vanwege de voorbereidingstijd en vergunningaanvraag hakte de organisatie in april al de knoop door. ,,De situatie was te onvoorspelbaar. Voor de Ballonfiësta geldt een voorbereidingstijd van zes tot negen maanden, dus moesten we op tijd beslissen. Gelukkig konden we op veel begrip rekenen.” 

GLAZEN BOL Voor dit jaar durft De Jong geen voorspellingen te doen. ,,Dat is simpelweg niet te doen; alsof we in een glazen bol moeten kijken.” Normaal gesproken zouden de voorbereidingen nu al in gang worden gezet. ,,Dat is dit jaar weer anders, we wachten eerst af of er per 14 januari versoepelingen komen. Hoe dan ook moeten we over enige maanden wel een besluit nemen.” 

Het evenement door laten gaan met de zogeheten 2G-maatregel, waarbij alleen mensen worden toegelaten die gevaccineerd zijn of genezen zijn van corona, heeft voor De Jong niet de voorkeur. ,,Het evenement moet voor iedereen zijn, we willen geen mensen weigeren. Om wat voor reden dan ook. Daarnaast is het met de dan wellicht geldende beperkingen ook pragmatisch onhaalbaar.” 

Toch sluit de voorzitter niet volledig uit dat er in 2022 voor het eerst in twee jaar weer een Ballonfiësta zal plaatsvinden. ,,We zijn realistisch, maar houden die optie zeker open. Op het moment dat we een volledige ‘go’ krijgen, gaan we volop aan de slag. Desnoods organiseren we het evenement in drie in plaats van zes maanden. Dat startschot moet er alleen wel komen. En het doorgaan moet veilig kunnen plaatsvinden voor iedereen, zonder dat we te veel beperkingen krijgen opgelegd en de ziel van het evenement verloren gaat.”

FEESTJE Áls het evenement doorgaat, hoopt de organisatie op een extra feestelijke editie. Al hangt ook dat deels af van de regelgeving rond het coronavirus: ,,Normaal gesproken sluiten ballonpiloten uit heel Europa zich aan, maar dan moet het wel mogelijk zijn om internationale reisbewegingen te maken. Ook dat is een onzekere factor. In elk geval houden we onze Barneveldse ballonstallen aan boord, die we ook graag willen compenseren voor alle tegenvallers van de afgelopen tijd.” 

Voor de SIBB zelf heeft de crisis gelukkig nog weinig financiële gevolgen, vertelt De Jong. 

,,We hebben altijd een buffervermogen van één Ballonfiësta gehad en zullen dat ook blijven nastreven. Geen Ballonfiësta betekent ook geen kosten, dus we zitten financieel nog stevig in het zadel. Maar we hebben gewoon weer zin in een feestje.” 

‘Corona dwingt ons om anders te denken’

,,Voor een stichting die activiteiten organiseert om de samenhorigheid te bevorderen, is corona natuurlijk ‘killing’”, steekt Herbert van den Born, bestuurslid van stichting Terbroek, van wal. 

Hoewel 2021 ,,in zekere zin beter was” dan 2020, moesten veel activiteiten in Terschuur en Zwartebroek opnieuw worden afgeblazen.

HOOFDPRIJS ,,Dat is natuurlijk jammer”, vervolgt hij. ,,Maar de situatie dwong ons ook om creatief te denken.” Zo bestond het programma op Koningsdag vorig jaar onder meer uit de ‘Terbroekse Miljoenenjacht’ die in 2020 voor het eerst zijn entree maakte. 

Inwoners konden hun huisnummer opgeven via de website van de stichting, waarna door middel van een draai aan een rad een straat werd uitgekozen. De bewoners van die straat kregen een sleutel, waarmee ze een koffer met hun huisnummer erop konden openen en prijzen konden winnen die varieerden van vijf cent tot 250 euro. In de finale werd een adres voor de hoofdprijs van duizend euro getrokken. ,,Dat pakte heel leuk uit. Zo konden we mensen toch samenbrengen, maar dan zoveel mogelijk binnen de geldende coronaregels.” 

HOOGTEPUNT Het absolute hoogtepunt vond volgens Van den Born in het eerste weekend van september plaats: het jaarlijkse volleybaltoernooi. ,,Het was onze eerste samenkomst in lange tijd en we konden 750 man uitnodigen, al moesten we wel QR-codes scannen bij de ingang. Het was een prachtige dag, zónder corona-uitbraken.” 

Ook het Oktoberfest in de Belleman kon plaatsvinden zonder verplichte anderhalve meter afstand en in december kon jong en oud meegenieten van de intocht van Sinterklaas. 

ANDERS DENKEN ,,Normaal gesproken zat de Sint op het podium in een grote zaal met tweehonderdvijftig kinderen. Dit keer lieten we kleine groepjes één voor één langs hem lopen, wat zorgde voor een andere dimensie. Dat is een positief randje aan corona: je wordt gedwongen om anders te denken en los te komen uit oude patronen, waardoor je leert dat sommige dingen misschien wel beter kunnen.” 

ENERGIE Toch hoopt de Terbroek-bestuurder dat de meeste activiteiten dit jaar op de ‘normale’ manier kunnen doorgaan. ,,Koningsdag, Hemelvaart, maar ook Seniorendag. Dat hebben we al twee jaar niet groots kunnen vieren. Elkaar ontmoeten: dat missen we in deze tijd.” 

Desondanks zakt de moed Van den Born nog niet in de schoenen. ,,We blijven positief. Als iets niet doorgaat, verzinnen we wel weer iets nieuws. Daar krijgen we energie van.” 

Ook op het gebied van vrijwilligers ziet de stichting het positief in. ,,We zitten niet om hulp verlegen. Dat komt mede door onze communicatie richting de inwoners; door drie keer per jaar een glossy uit te geven zorgen we ervoor dat de stichting leeft onder hen.” 

THE EUROS Voor nu duimt Van den Born vooral dat op 12 maart het optreden van de band The Euros door kan gaan in het dorpshuis in Zwartebroek. ,,Dat concert staat al twee jaar op de planning, maar werd telkens doorgeschoven. Als het straks doorgaat, zou dat een mooie aftrap van een hopelijk nog beter jaar zijn.” 

Lieke van der Made