Henk Hendriksen.
Henk Hendriksen. Freek Wolff

Goede voornemens voor 2022?

9 januari 2022 om 06:04 Mensen

BARNEVELD De jaarwisseling grijpen veel mensen aan om terug te kijken op het oude jaar. Tegelijk gaat de focus naar de toekomst en stellen we graag doelen of hebben we goede voornemens. We gingen de straat op in Barneveld om te peilen of inwoners hiermee bezig zijn, of die gedachte misschien volledig negeren.

‘Nieuwe hal voor jeu de boules in Barneveld’

Henk Hendriksen (70) loopt met een fleurige paraplu boven zijn hoofd. 

Hij woont nu alweer eenentwintig jaar aan de Langstraat in Barneveld. Het eerste waar Henk aan refereert is de regen die valt. Hij wenst mooi weer. In zijn werkzame leven was Hendriksen beroepsmilitair en hij was altijd veel buiten. Daarom wandelt hij ook nu regelmatig in de buurt, weer of geen weer. ,,Ik was werkzaam bij de luchtmacht in het Duitse Blomberg, Arnhem en Soesterberg.” Maar belangrijker vindt hij dat in 2022 het coronavirus wordt bedwongen. ,,Dat hopen we toch allemaal?”

Henk is relatief gezond, hoewel hij in 1985 een ongeluk had, met een hersenbeschadiging tot gevolg. Twee grote operaties waren nodig om hem weer op de been te krijgen, maar slecht zicht in zijn ogen hield hij er wel aan over. Daarom mag hij geen auto meer rijden. Hij houdt de moed erin.

De Barnevelder is verknocht aan het spel jeu de boules. Door de coronacrisis kan hij - tot zijn verdriet - al lange tijd geen bal meer gooien. Normaliter doet hij dit graag met zestig leden bij vereniging Barneveldse Petanque, bij het Rebellenhonk aan de Prins Hendrikweg. ,,We zijn bezig om er een nieuwe hal te bouwen. Dus hoop ik dat we hier snel weer kunnen spelen.”

‘Ik wil afvallen’

Saskia van Kooten (50) woont in Veenendaal, maar komt speciaal naar Barneveld, omdat ze graag Gerda’s Hobbyshop aan de Langstraat bezoekt. 

Hier koopt ze materialen voor kaarten, pixelen en diamond painting. ,,De afwisseling houdt het leuk.” Ze erkent dat deze hobby’s een uitkomst waren in de coronatijd. ,,De hele dag voor de tv zitten, daar krijg je genoeg van, dus ga je een andere vorm van afleiding zoeken.” Het kaarten maken vindt ze het leukst om te doen, zoals 3D-kaarten, om te versturen bij verjaardagen, geboortes, zieken en met feestdagen.

De Veenendaalse heeft twee kinderen met een beperking, voor wie Saskia veel aandacht voor heeft, ook al zijn ze intussen volwassen. ,,Dan houden de zorgen echt niet op!”

Ze heeft zeker goede voornemens, want ze wil graag afvallen. ,,Ik was goed bezig en ben tien kilo afgevallen. Maar toen gingen de sportscholen dicht en werd ik weer zwaarder. Nu ga ik toch maar met goede moed verder. Want ik vind het belangrijk om gezond te zijn.” Ze doet aan fitness, waarbij ze onder begeleiding haar lichaam traint met apparaten.

‘Here comes the sun!’

In zijn winkel heeft Ronald van Willigen veel krantenartikelen en foto’s aan de muur van zijn vader Kees die in 1968 de zaak aan de Langstraat begon. Hij was een begenadigd accordeonist en speelde veel op bruiloften en partijen.

,,Ik sta altijd positief in het leven, maar als je een winkel hebt, wordt het wel steeds minder leuk, met alle opgelegde en inconsequente regels door de coronacrisis. Er wordt niet één lijn getrokken door de overheid. Je moet steeds meer de grenzen van de wet opzoeken om je hoofd boven water te houden”, zegt de winkelier.

Hij vindt dat de maatschappij makkelijker en minder angstig moet worden van het virus. Respect voor elkaar moet er wel blijven, is zijn mening. ,,Maar we moeten ons niet onder laten sneeuwen, want er zijn nog zoveel dingen die wél kunnen.”

Kees merkt dat musiceren helpt om plezier in het leven te houden, want zijn klandizie houdt er op die manier de moed erin. ,,Dit zijn veel hobbyïsten en docenten. We werken gelukkig veel samen met scholen en muziekscholen. Dat stond op een laag pitje, want er waren hooguit wat lessen via Zoom.”

Zelf stapt hij graag nog even achter zijn keyboard. Zijn muzieksmaak is zeer breed en varieert van pop en rock tot jazz. Tot zijn favoriete namen behoren in elk geval The Beatles, de band uit Liverpool over wie onlangs nog een documentaire verscheen met de titel ‘Get back’. Het herinnert hem aan een liedje met een zonnig toekomstperspectief dat hij graag voor ogen houdt: ‘Here comes the sun!’

‘Van oncologie naar geboortecentrum’

Lotte van de Bunt (32) woont in Terschuur (met tussenstapjes naar Zwartebroek en Nijkerk) en ze staat met vier kinderen in de rij bij de Hema om bestelde artikelen op te halen. Haar eigen kinderen zijn Dex, Liam en Morris.

,,Na ruim tien jaar ben ik geswitcht van baan. Nu ben ik nog een maand vrij, maar dan begin ik met iets nieuws. Dus hoop ik dat dit zal bevallen.”

De Terschuurse werkte tien jaar in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort als verpleegkundige op de oncologieafdeling, maar nu gaat ze in het geboortecentrum werken van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. ,,Dit wilde ik altijd al graag doen, maar het was er nog nooit van gekomen.”

Lotte vond haar werk met patiënten met kanker niet deprimerend, omdat ze merkte dat ze hen kon helpen. ,,Soms kun je met een klein woord of een gebaar al het verschil maken.” Tegelijk draait het bij haar nieuwe functie om nieuw leven, hoewel baby’s in het WKZ dikwijls opgenomen zijn vanwege complicaties of gebreken. ,,En dan werken we er met een positieve verwachting aan dat het weer goed komt!”


‘Bewegen en vrolijk blijven’

Jan van Veluw (71) en Sjoerd van Belzen (48) staan onder een overkapping buiten een kop koffie te drinken die ze bij een bakkerij gescoord hebben. En een bananenbroodje gaat er ook wel in. De racefietsen parkeerden de Amersfoorters zolang tegen het kerkgebouw. Hun outfit laat zien dat ze hun hand niet omdraaien voor flink wat kilometers, zelfs niet als het een grauwe, miezerige dag is.

,,Dinsdag hebben we altijd onze fietsochtend. We rijden ook wel naar Radio Kootwijk, de Amerongse Berg, Voorthuizen en Uddel. Tijdens corona zijn we nog meer in beweging gekomen, vooral in de buitenlucht. Ons voornemen is om dit vooral te blijven doen en zo op gewicht te blijven. We moeten de kilo’s van de feestdagen er een beetje af fietsen.” Het duo is onderdeel van een groep die samen graag sportief in de weer is, ook met hardlopen, fitness, zwemmen en de triathlon.

,,Laten we hopen dat het weer een beetje normaal zal worden. Ik kan wel leven met wat beperkingen, maar de overheid moet niet alles dicht gooien. Tegelijk wil ik me niet zo druk maken over alle discussies en beperkingen. Laat het maar komen en ga ermee om. Dat is eigenlijk heel simpel mijn goede voornemen: vrolijk blijven! Want doe je dat niet, dan slaat dat op je lichaam en je geest. Je bent er zelf bij hoe je dat doet.”

Freek Wolff

Jan van Veluw en
Lotte van de Bunt met haar kroost en een vriendje.
Ronald van Willigen
Saskia van Kooten