Ontwerp van de te bouwen kerk aan de Walhuisweg in Kootwijkerbroek.
Ontwerp van de te bouwen kerk aan de Walhuisweg in Kootwijkerbroek. Architect Born, Middelharnis

‘Kerkbouw Kootwijkerbroek na de zomer’

7 januari 2022 om 08:41 Nieuwbouw

KOOTWIJKERBROEK De bouw van de nieuwe kerk aan de Walhuisweg in Kootwijkerbroek kan zeer waarschijnlijk na de zomervakantie van start gaan. Alle voorbereidende onderzoeken zijn afgerond en de omgevingsvergunning is nu aangevraagd bij de gemeente Barneveld.

Dat meldt Chris van Hierden namens de bouwcommissie van de nieuwe kerk. Aan de rand van het dorp, vlakbij de Puurveense Molen, komt de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, een gebouw met in eerste instantie 700 zitplaatsen, eenvoudig anders in te richten tot een kerk voor iets minder dan 1100 bezoekers.

MOLEN ,,Al het voorwerk is nu achter de rug’’, zegt Van Hierden. Niet alleen moesten er vooraf de standaard onderzoeken gedaan worden op het gebied van onder meer bodem, flora en fauna en verkeer, maar ook naar de effecten van de kerkbouw op de zogeheten molenbiotoop. Daarbij gaat het erom dat bij nieuwbouw in de buurt van een molen, rekening gehouden wordt met voldoende windvang voor de wieken. De molen staat ongeveer tweehonderd meter van de plek af waar de kerk komt te staan.

,,Alle onderzoeken zijn nu klaar en liggen ter beoordeling bij de gemeente’’, zegt Van Hieden. Eind vorig jaar werd ook omgevingsvergunning die nodig is voor de bouw officieel aangevraagd. ,,Nu is het dus een kwestie van wachten op het proces ter afwikkeling van deze vergunning en de bestemmingsplanwijziging. We hebben begrepen dat dit traject zo’n vier maanden tot een halfjaar in beslag kan nemen, afhankelijk ook van de vraag of er bezwaren worden ingediend tegen het bouwplan. Daarom gaan we er nu globaal vanuit dat we na de zomervakantie met de bouw kunnen starten.’’ In de tussentijd kan die bouw al wel voorbereid worden, vervolgt Van Hierden. ,,We inventariseren momenteel hoeveel werk gemeenteleden zelf zouden willen en kunnen doen.’’ 

BEHOEFTE GROEIT Nu het bouwplan steeds concreter wordt, gaat de komst van de nieuwe kerk in Kootwijkerbroek ook steeds meer leven in het dorp, merkt Van Hierden. ,,Corona speelt daarbij ook een rol, want doordat kerkbezoek in Barneveld nu in groepen is verdeeld, groeien die groepen ook een beetje uit elkaar. Daardoor is de behoefte aan een eigen, kleinere kerk in Kootwijkerbroek alleen maar groter geworden.’’ De nieuwe kerk zal een eigen kerkelijke gemeente vormen, los van de kerk in Barneveld.

Het plan voor een kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Kootwijkerbroek werd enkele jaren geleden al gelanceerd. Het Barneveldse kerkgebouw van deze kerkelijke gemeente, De Hoeksteen, is door de groei van het aantal gemeenteleden te klein geworden, maar uitbreiding is op die plek niet gewenst. Dit kerkgebouw aan de Vellerselaan is berekend op ongeveer 2550 bezoekers, maar er komen er (buiten coronatijd) ongeveer 2700 tot 2800 bezoekers per zondag. Een flink deel daarvan betreft Kootwijkerbroekers.

Het kerkgebouw is ontworpen door architect Born uit Middelharnis, die eerder ook de nieuwe kerken van de Hersteld Hervormde Gemeente in Terschuur en Lunteren ontwierp. Los van de kerkzaal komen er in het gebouw verschillende kleinere zalen voor het verenigingsleven, een pastorie en een parkeerterrein.

Wouter van Dijk