Uiterwaarden lopen vol door hoogwater

7 januari 2022 om 11:24

LELYSTAD (ANP) De lager gelegen uiterwaarden langs de rivieren gaan komend weekend volstromen door een verhoogde waterstand in Rijn, Waal en IJssel. De verhoogde stand wordt veroorzaakt door veel regen en smeltwater uit Duitsland en Zwitserland.

Rijkswaterstaat verwacht dat de Rijn zaterdag een piek van net onder de 13,00 meter boven NAP bij Lobith bereikt. Ook laaggelegen parkeerplaatsen aan de rivieren zoals in Tiel en Zaltbommel kunnen onderlopen en worden daarom afgesloten.

Rijkswaterstaat heeft de stuwen in de Nederrijn en Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend om het snelstromende rivierwater zo ruim mogelijk baan te geven. Waarschijnlijk stroomt de nevengeul langs de Waal bij Nijmegen ook vol. Die nevengeul is aangelegd om hogere waterstanden op te vangen. Als de nevengeul volloopt verdwijnt de "drempel" aan het begin van de geul onder water. Dat zorgt voor groot verval in het water net achter de drempel, wat heel populair is bij wildwaterkanoƫrs.


IVN maakt winters programma voor kinderopvang

AMSTERDAM (ANP) In de winter spelen kinderen tot twaalf jaar gemiddeld acht uur per week buiten. Bijna de helft van de kinderen gaat minder dan vijf uur per week naar buiten. Dat was voor IVN Natuureducatie reden om een speciaal winters buitenspeelprogramma voor kinderopvanglocaties en buitenschoolse opvang te ontwikkelen. Hartje Winter, zoals het programma heet, gaat maandag van start op ruim 3700 kinderopvanglocaties.

IVN Natuureducatie heeft de activiteiten drie jaar lang uitgeprobeerd in samenwerking met kinderopvangorganisatie Humankind, die 470 vestigingen heeft in het hele land. Er zijn volgens IVN spelletjes en winterse natuuractiviteiten ontwikkeld, zoals buiten koken en kampvuurtjes stoken. Hartje Winter zou vorig jaar al landelijk uitgerold worden, maar door de coronacrisis ging dat niet door.

IVN wil dat buitenspelen in de wintermaanden vanzelfsprekend wordt. Kinderen brengen in de koude maanden heel veel tijd achter schermen door, terwijl buitenspelen goed is voor de motoriek, de concentratie en de gezondheid, stelt de natuurorganisatie. Frisse lucht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat onder andere een positief effect heeft op het immuunsysteem.


Aantal overlijdens daalt, geen sprake van oversterfte

DEN HAAG (ANP) Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week voor de vierde week op rij gedaald. Er was, vooral door een daling van de sterfte bij 80-plussers, net geen sprake van oversterfte. In alle voorgaande weken in december was er wel oversterfte, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige week overleden naar schatting zo'n 3500 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht, waarmee er voor het eerst in tijden net geen sprake was van oversterfte.