VN-Veiligheidsraad gaat vergaderen over Noord-Koreaanse raketten

7 januari 2022 om 11:10

NEW YORK (ANP/AFP) De VN-Veiligheidsraad buigt zich maandag over een hypersonische raket die Noord-Korea woensdag lanceerde. Diplomaten melden aan persbureau AFP dat de raad op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië bijeenkomt. Ook Ierland en Albanië, een nieuw lid van de raad, hebben om een vergadering gevraagd.

De diplomaten melden dat er hoogstwaarschijnlijk "geen gezamenlijke verklaring" komt. Eerder bleef een veroordeling door de VN-Veiligheidsraad uit omdat China en Rusland dwarslagen. Alleen in 2017 bereikte de raad een zeldzaam akkoord, waarna Noord-Korea sancties kreeg opgelegd vanwege kern- en rakettesten.

Noord-Korea meldde donderdag dat een hypersonische raket een doel op 700 kilometer afstand foutloos raakte. Het projectiel kwam neer in de Japanse zee. Een maand eerder had het regime van het geïsoleerde communistisch bestuurde land naar eigen zeggen voor het eerst een hypersonische raket getest.

Dergelijke raketten zijn zo snel, vijf keer sneller dan geluid, dat bestaande afweersystemen ze niet of nauwelijks kunnen onderscheppen, maar hebben een minder ver bereik dan zogenoemde ballistische raketten en vallen vooralsnog niet onder een VN-verbod. 


Manuscriptendief opgepakt die vermoedelijk ook Bervoets oplichtte

NEW YORK (ANP) Een man die ervan wordt verdacht schrijvers te hebben opgelicht om zo ongepubliceerde manuscripten te bemachtigen, is woensdag in New York gearresteerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt in een verklaring dat het om de 29-jarige Italiaan Filippo Bernardini gaat. Eén van zijn vermeende slachtoffers is de Nederlandse schrijfster Hanna Bervoets. Zelf zegt de man onschuldig te zijn.

De Italiaan werd woensdag op de luchthaven JFK gearresteerd en is aangeklaagd voor oplichting en identiteitsfraude. Hij zou zich volgens Justitie ,,jarenlang hebben voorgedaan als uitgever om zo op frauduleuze wijze honderden ongepubliceerde manuscripten te verkrijgen".

Het gaat om romans en andere boeken van auteurs over de hele wereld, zoals Margaret Atwood, Sally Rooney en acteur Ethan Hawke. Onder zijn slachtoffers bevindt zich volgens Justitie ook een winnaar van de Pulitzerprijs.

De man creëerde sinds 2016 zeker 160 domeinnamen en valse e-mailadressen om zo auteurs over te halen hem ongepubliceerde manuscripten op te sturen. In juni vorig jaar schreef auteur Hanna Bervoets in een artikel in de Volkskrant hoe ze ontdekte dat iemand haar manuscript wilde stelen. Bervoets, haar uitgever en andere contacten kregen een Nederlandstalige e-mail van iemand die zich voordeed als haar buitenlandse agent. Omdat het niet iedereen opviel dat het e-mailadres afweek van het officiële adres, kreeg de oplichter het manuscript in handen.