VS-president Joe Biden  tijdens zijn toespraak ter herdenking van de bestorming van het Capitool vorig jaar.
VS-president Joe Biden tijdens zijn toespraak ter herdenking van de bestorming van het Capitool vorig jaar. EPA/Jim lo Scalzo

'Politiek geweld tolereer ik niet'

7 januari 2022 om 09:58

President Biden haalt uit
naar Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag in zijn toespraak ter herdenking van de bestorming van het Capitool Amerikanen opgeroepen politiek geweld in het land niet te tolereren. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de bestorming volledig bij zijn voorganger Donald Trump. Hij ,,creƫerde een web van leugens over de verkiezingen."


Het parlementsgebouw werd precies een jaar geleden door aanhangers van Trump bestormd om de verkiezingszege van Biden terug te draaien. Op dat moment werd de uitslag officieel gemaakt. Vijf mensen kwamen om bij de bestorming, onder wie een politieagent. Ander recent politiek geweld in de VS was een samenzwering om de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmore, te ontvoeren in 2020 vanwege de coronamaatregelen.

,,Worden wij een land dat politiek geweld als norm heeft? Worden we een land waar partijgebonden ambtenaren de wil van het volk tenietdoen? We kunnen het ons niet veroorloven om zo'n land te worden", sprak Biden. ,,Amerikanen moeten leugens gaan herkennen en niet leven in een schaduw van leugens." Trump is volgens hem nog altijd een bedreiging voor de democratie. ,,Ik zal dit land verdedigen", zei hij strijdvaardig. ,,Ik zal niet toestaan dat iemand een mes op de keel van de democratie zet."

Biden hield zijn toespraak in de hal van het Capitool. Onder anderen vicepresident Kamala Harris was daarbij. Zij riep haar landgenoten op zich te verenigen om de democratie te verdedigen. ,,De Amerikaanse spirit wordt op de proef gesteld."

Veel Republikeinen kwamen niet. Een aantal, zoals de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell, is bij de begrafenis van een partijgenoot, maar de afwezigheid tekent volgens Amerikaanse media ook de verdeeldheid in het politieke landschap.

Woensdag werd al bekendgemaakt dat Biden hard zou uithalen naar zijn voorganger. Kort voor de aanval op 6 januari 2021 hield Trump een paar kilometer verderop een toespraak waarin hij opriep tot gerechtigheid. Hij zei dat de verkiezingen waren gestolen en had opgeroepen ,,to fight like hell". Daarop marcheerden veel aanhangers naar het Capitool en drongen het gebouw met geweld binnen.