Martin van den Top bij een van zijn verreikers.
Martin van den Top bij een van zijn verreikers. Top Verreikerverhuur

De grens over met Lunterse verreikers

7 januari 2022 om 09:04

Martin van den Top geniet van afwisseling

BARNEVELD/LUNTEREN Hij kocht vijf jaar geleden zijn eerste verreiker bij Jur Soetendaal in Lunteren. Nu komt Barnevelder Martin van den Top met zijn eigen bedrijf op allerlei plekken in Nederland - én daarbuiten. ,,Die afwisseling vind ik het mooist aan mijn werk.” 


Het begon allemaal op een zaterdagmiddag in de kantine van Jur Soetendaal, aan de Vitterweg in Lunteren. ,,Daar heb ik ongeveer een uur aan tafel gezeten en advies gekregen”, vertelt Martin van den Top. ,,Waarna ik mijn eerste verreiker kocht: een rood exemplaar van het merk Magni.” 

Voordat hij zijn eigen bedrijf oprichtte, werkte Martin voor een montagebedrijf in de regio. ,,Dat bedrijf kocht zijn verreikers ook bij Jur Soetendaal. Toen ik voor mezelf wilde beginnen, wist ik dat ik daar goed geholpen zou worden.” 


BOMEN Elk jaar na de oprichting van Top Verreikerverhuur kwam er een nieuwe machine bij en vier jaar geleden kocht Martin een nieuw hulpstuk waarmee hij onder meer takken van bomen kan afzagen. ,,We doen ook klussen in de montage-, interieur- en woningbouw, maar de bomenwereld is nu de hoofdmoot geworden.” 


,,Zo hebben we vorige maand met drie verreikers een aantal bomen weggehaald langs de A12 bij Gouda”, licht hij toe. ,,Dat was een mooi gezicht, die drie machines naast elkaar. Hoewel de oudste al bijna vijf jaar meegaat en de nieuwste pas twee maanden, zien ze er voor een leek precies hetzelfde uit.” 

Dat is volgens Martin mede te danken aan het onderhoud dat steevast wordt uitgevoerd door de mensen van Jur Soetendaal. ,,Als ik ‘s avonds om 10 uur een probleem heb met een van de machines, kan ik gewoon bellen en lossen ze het meteen op. Zo kunnen we de volgende dag gewoon weer aan de slag. Die korte lijntjes en het snelle schakelen zijn fijn.” 

 Inmiddels heeft Martin twee 5.25-verreikers, die lasten tot een hoogte van 25 meter kunnen heffen, en drie 6.30-machines. ,,Die hebben een hefvermogen tot zes ton. Omdat we veel met hout werken slijten de machines wat sneller, maar bij Jur Soetendaal weten ze gelukkig goed waar ze op moeten letten bij het onderhoud. Ze hebben veel kennis in huis.” 

Van Zeeland tot Groningen en van Duitsland tot België: met zijn machines komen Martin en de jongens die hij in dienst heeft wekelijks op uiteenlopende plekken. ,,Soms hebben we vier of vijf klussen op een dag en leggen we binnen acht uur afstanden van wel vierhonderd kilometer af. Ik houd van die afwisseling in omgeving en klussen; geen dag is hetzelfde.”

De vijf verreikers van Top Verreikerverhuur op een rij.