Esther Krens en Matthijs Kalff.
Esther Krens en Matthijs Kalff. Dave Bouthoorn

‘Nieuwbouw scouting leeft in het dorp’

7 januari 2022 om 06:11 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Scouting Scherpenzeel is bezig met de bouw van een nieuw clubhuis voor haar leden. De bouw is al enige tijd gaande en zit nu in de afrondende fase. Het gebouw staat al, maar van binnen moet er nog veel gebeuren. Scouting Scherpenzeel is genoodzaakt om een nieuw clubhuis te bouwen, omdat het oude pand op dit moment te klein is voor het aantal leden. Door de komst van het clubhuis hoopt de scouting op een nieuw begin.

Scouting Scherpenzeel telt op dit moment ongeveer honderdtwintig leden. Een groot aantal, doordat er ook kinderen uit Renswoude en Woudenberg naar de Scherpenzeelse scouting gaan. In die dorpen is er geen scoutingvereniging. Door deze drukte wordt Scouting Scherpenzeel al genoodzaakt om de groep op te splitsen naar een noodgebouw ergens anders in het dorp. ,,Dit vinden wij erg jammer, het liefst ontvangen we alle kinderen op dezelfde locatie. Dan krijg je toch meer het verenigingsgevoel”, zegt Matthijs Kalff, vrijwilliger van de scouting en coördinator van het bouwproject. ,,Omdat wij een vereniging zijn, moeten we via creatieve manieren aan geld komen.’’ 

INKOMSTEN Esther Krens beaamt dat. ,,We moeten het echt hebben van vrijwilligers en liefdadigheden van de inwoners.” Krens zit in de leiding van de Scouting. Door bijdrages van de gemeentes Scherpenzeel en Renswoude kan de bouw gerealiseerd worden. Ook door verschillende acties vanuit de vereniging zelf, komt de scouting aan zijn inkomsten voor het bouwplan. 

Coördinator Kalff is blij met de hulp van de gemeentes en vrijwilligers: ,,Zo hebben wij de afgelopen weken collectes gelopen. Vele vrijwilligers zijn de deuren langs gegaan. In de afgelopen maanden hebben we ook acties gedaan met lokale ondernemers, zoals Piet Ritmeester van Piet’s Broodjes. We hebben hier speciale scouting-broodjes verkocht.”

VRIJWILLIGERS Het afbouwen van het pand wordt ook uitgevoerd door vrijwilligers. Zo wordt alle elektra en de gehele inboedel verzorgd door hen. ,,Het is zo leuk om te merken dat het echt leeft in het dorp. Zonder alle hulp van de vrijwilligers was dit mooie project nooit gelukt’’, benadrukt Krens.

Ondanks alle hulp van buitenaf, is de scouting er nog niet. De focus ligt nu vooral op de materialen voor het afbouwen. Op de website nieuwbouwscoutingscherpenzeel.nl komt een lijst te staan waarop te zien is wat de scouting nog nodig heeft om het project af te ronden. Krens: ,,We hopen op veel steun vanuit het dorp. Alle beetjes helpen.”

WACHTLIJST De scouting zit nu met honderdtwintig kinderen vol. Er staan nog ongeveer vijftig kinderen op de wachtlijst. Kalff hoopt dat dit snel anders wordt: ,,We hopen dat we snel de kids kunnen toelaten. Hier zijn wel vrijwilligers voor nodig. Ik gun iedereen een fantastische tijd bij ons. Als het clubhuis eenmaal staat, dan hebben we gelukkig ook genoeg plek om meer kinderen te ontvangen.” 

Het clubhuis zal volgens planning rond het einde van het komende voorjaar worden geopend. De twee scouts kunnen niet wachten om alle leden weer op dezelfde locatie te ontvangen. ,,Tegen die tijd zal er een speciale opening komen om zo alle vrijwilligers te bedanken voor de vele hulp die zij geleverd hebben”, belooft Krens.

Dave Bouthoorn

Afbeelding
Coördinator van het bouwproject Matthijs Kalff helpt, onder het toeziend oog van Esther Krens, een handje mee.