De zonnecollectoren worden geplaatst op een veld achter de Donnerschool in De Glind.
De zonnecollectoren worden geplaatst op een veld achter de Donnerschool in De Glind. Animatie gemeente Barneveld

‘Warmtenet in De Glind in 2024 wordt steeds concreter’

3 januari 2021 om 07:00 Maatschappelijk

DE GLIND Achter de schermen wordt er al ruim drie jaar over gesproken, maar het begint steeds concreter te worden: een heus warmtenet in De Glind. Het plan is om met een veld vol zonnecollectoren een kleine honderd woningen in het dorp te verwarmen. De initiatiefnemers hebben goede hoop dat de rijksoverheid een subsidie van twee miljoen euro wil verstrekken, waarmee ze aan de slag zouden kunnen.

Waar duurzaamheid pas de afgelopen jaren echt een modewoord werd, heeft De Glind al veel langer vergroeningsplannen. Het staat centraal in het dorpsplan. In 2018 werd al een collectief project gestart voor de inkoop van zonnepanelen. Daar kwam de gedachte uit voort om meer collectief op te gaan pakken. De Glind werd omgedoopt tot ‘Wijk van de Toekomst’ en zes initiatiefnemers pakten de handschoen op om te proberen het dorp aardgasvrij te maken: de Donnerschool, de Rudolphstichting, Belangenvereniging De Glind, de Stichting Jeugddorp en jeugdzorgaanbieder Pluryn. Zo ontstonden in 2019 de eerste plannen om tot een warmtenet voor het dorp te komen.

Projectleider Karien van Houwelingen vertelt dat het om een klein warmtenet gaat, waarmee globaal de helft van het dorp kan worden verwarmd. ,,Hiervan zijn ongeveer 75 woningen van de Rudolphstichting en zo’n twintig particuliere woningen, bijvoorbeeld in het wijkje De Glindhorst. En voor woningen die hier niet op kunnen aansluiten, gaan we op zoek naar individuele oplossingen.” Op een stuk grasland achter de Donnerschool, een half hectare groot, komen zonnecollectoren. Die verwarmen het water in een ondergrondse buffer, dat het hele jaar door voor voldoende warmte kan zorgen.

70 GRADEN Het water wordt met een temperatuur van 70 graden de woning in gepompt, daarbij gebruikmakend van de bestaande leidingen en radiatoren. ,,Dat is een groot voordeel”, aldus Van Houwelingen. ,,Met deze temperatuur hoef zo ook niet je hele woning om te bouwen met vloerverwarming. Je CV-ketel wordt uit de woning gehaald en je krijgt een nieuw kastje op de bestaande leidingen. De bewoners worden wel gestimuleerd om nog verder te isoleren, maar dat kan ook nadat ze zijn aangesloten.” Woningen met energielabel A, B en C kunnen zo meedoen, woningen met lagere labels moeten nog beter geïsoleerd worden.

Wethouder Didi Dorrestijn benadrukt dat hier geen zonnepanelen, maar zonnecollectoren worden geplaatst. ,,Ze zien er ongeveer hetzelfde uit, maar het is een veel efficiënter systeem dan zonnepanelen waarmee stroom wordt opgewekt. Met deze collectoren wordt het elektriciteitsnet niet belast.” Het zonnecollectorenveld wordt omzoomd met permanent groen, waardoor mensen er niet het hele jaar op uitkijken. ,,De omwonenden zijn hier positief over. Zolang ze maar op groen uitkijken, hebben ze er geen bezwaar tegen. En het waterbassin is voor niemand zichtbaar, daar het zich onder de grond bevindt.”

Mensen krijgen gegarandeerd een warm huis, ook in het speciale geval dat de zomer heel regenachtig verloopt en de winter zeer streng. ,,Er komt een collectieve warmtepomp die bijverwarmt voor de piekmomenten”, aldus Van Houwelingen. ,,Die pomp bevindt zich in een ruimte die eruit ziet als een elektriciteitshuisje.”

ISOLATIE Het project is wel grotendeels afhankelijk van een rijkssubsidie die recent is aangevraagd. Wethouder Dorrestijn heeft goede hoop dat die wordt toegekend. ,,We weten dat bij deze subsidie de nadruk ligt op laagtemperatuursystemen. Aan dat criterium voldoen wij in mindere mate. Daar staat tegenover dat we met onze aanpak zoveel mogelijk bewoners willen laten meedoen. Ook inwoners en bedrijven die niet direct in aanmerking komen voor het warmtenet, omdat ze buiten de kern van De Glind gevestigd zijn, willen we helpen met hun individuele verduurzaming. Dat zal vooral gaan om isolatie. Zo hopen we de ene eis met de andere te compenseren. Maar het zwaartepunt van de aanvraag ligt bij het warmtenet.”

Het plan hoeft niet per definitie van de baan te zijn, als de subsidie onverhoopt niet wordt uitgekeerd. ,,We hopen het uiteraard wel, want dit plan is uitgewerkt en heeft draagvlak bij de bewoners”, zegt Van Houwelingen. ,,Mocht de subsidie niet komen, dan gaan we weer met de deelnemende partijen in gesprek over wat er dan nog wél mogelijk is. Maar lastig wordt het dan wel: je mist toch twee miljoen euro.”

KABINET De gemeente kijkt vooral ook naar de plannen van het nieuwe kabinet, als het gaat om dergelijke duurzaamheidsprojecten. ,,Dit soort plannen heeft vaak nog wel een groot onrendabel deel. Dat kun je nu eenmaal niet op de gemeenten afwentelen”, vindt Dorrestijn. ,,We hebben het Rijk hoe dan ook nodig om dergelijke projecten te kunnen starten. We vinden het heel belangrijk dat dit van de grond komt, want we willen graag leren van dit soort trajecten. Voor ons als gemeente is dit tenslotte nieuw en we staan voor een grote operatie om de woningen van het gas af te krijgen. Met collectieve projecten sla je toch de grootste slagen.”

Als de subsidie er wel komt, zal het nog wel even duren voordat het warmtenet op zonnecollectoren er ligt. ,,Er moet een ruimtelijke ordeningsprocedure komen voor het zonnecollectorenveld, er moeten offertes worden aangevraagd voor het systeem zelf en er is een lokale coöperatie nodig om het geheel te coördineren”, weet Van Houwelingen. ,,Ik denk dat aanleg in 2024 of 2025 realistisch is.”

Jannes Bijlsma