Wout van Aert neemt niet deel aan het WK veldrijden.
Wout van Aert neemt niet deel aan het WK veldrijden. Belga Photo David Stockman

Ook Van Aert laat WK links liggen

Belg richt zich op wegseizoen

HERENTALS (ANP) Wout van Aert zal eind deze maand niet deelnemen aan het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville. Dat verklaarde de Belg, drievoudig wereldkampioen, na zijn zege in de cross om de X2O-Trofee in Herentals. Eerder op de dag had Mathieu van der Poel al laten weten zijn wereldtitel niet te verdedigen. De Nederlander komt sowieso deze winter niet meer in veldritten in actie vanwege een rugblessure.

Van Aert meldde bij tv-zender Sporza dat het Belgisch kampioenschap zondag zijn laatste cross is van dit seizoen. De renner van Jumbo-Visma richt zich daarna op het wegseizoen. "Het is moeilijk zo'n mooie wedstrijd als het WK te laten schieten, maar ik heb nu vier weken extra om me voor te bereiden op het wegseizoen", aldus Van Aert.

Het WK veldrijden krijgt zo voor het eerst sinds 2014 (Zdenek Stybar) een andere winnaar dan Van der Poel of Van Aert. De Nederlander was in 2015 de beste en daarna vanaf 2019 drie keer. Tussendoor veroverde Van Aert zijn drie wereldtitels. "Het is altijd de bedoeling geweest dat ik het WK niet zou rijden", legde Van Aert uit. "We houden vast aan het plan. Hoe moeilijk dat ook is nu ik zo goed rijd." Van Aert startte deze winter in negen crossen en won ze op één na allemaal.
Van Aert stelde dat het niet alleen de reis naar de Verenigde Staten is die hem ervan weerhoudt op jacht te gaan naar zijn vierde wereldtitel. "Crossen is de eerste liefde, maar ik wil op de weg in het voorjaar goed zijn. We denken dat het moeilijk wordt om het allebei te doen.
In Herentals was hij de beste in de vijfde veldrit om de X2O-Trofee. Europees kampioen Lars van der Haar werd vijfde.