NOS zendt maandag beëdiging Rutte IV op Paleis Noordeinde uit

6 januari 2022 om 11:25

HILVERSUM (ANP) De NOS zendt maandag de beëdiging van de nieuwe bewindslieden van het kabinet-Rutte IV en de aansluitende bordesscène uit. Het ritueel is volgens de omroep te volgen op NPO 1, NPO Radio 1 en via de website en de app van de NOS.

De beëdiging, die begint om 11.00 uur, vindt plaats ten overstaan van koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Ook de bordesscène vindt daar plaats. Mark Visser presenteert de televisieuitzending.

Maandagavond zendt de NOS diverse programma's uit waarin de nieuwe bewindslieden worden voorgesteld.


Man met fakkel opgepakt voor huis van D66-leider Kaag 

DEN HAAG (ANP) Een man die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, is aangehouden. Dat bevestigt de partij. Er is aangifte gedaan. De man schreeuwde complotleuzen voor de deur van de politica, valt te zien op beelden op sociale media.

Kaag zit thuis in isolatie, omdat ze in contact is geweest met iemand die met het coronavirus besmet is. Net als veel andere politici wordt de aanstaande minister van Financiën met enige regelmaat bedreigd en geïntimideerd.

De man werd gefilmd door medestanders, die samen leuzen riepen. Op de beelden is te zien hoe de man aanbelde bij het huis, en zelfs door het raam in de deur filmde. Volgens verschillende media zou de aangehouden man vorige maand ook zijn opgepakt toen hij langsging bij de woning van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in Rotterdam.

De politie bevestigt de aanhouding en stelt dat er meerdere meldingen van overlast werden gedaan in de buurt.

Politici reageren vol afschuw op het voorval.


Julia en Noah populairste kindernamen 2021

UTRECHT (ANP) Julia en Noah zijn de populairste kindernamen van 2021. Vorig jaar kregen 753 meisjes de naam Julia en 945 jongens de naam Noah. Ook in 2020 stond Noah bovenaan. Dat jaar was Emma nog de meest gegeven meisjesnaam.

De meisjesnaam Mila is na Julia het meest populair (696 keer gegeven), aldus de Sociale Verzekeringsbank in het jaarlijkse overzicht. 648 meisjes kregen de naam Emma, die afgelopen jaar naar de derde plek zakte.

Bij de jongens staat Lucas op de tweede plek (734 keer gegeven) in de namenlijst. De derde plaats is voor Sem (653 keer).

In 2021 zijn in Nederland (tot en met november) 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes. De Sociale Verzekeringsbank kan door de uitbetaling van kinderbijslag zien welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen.

Volgens Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, staat de populariteit van voornamen in Nederland niet op zichzelf. Ook in andere landen zijn deze namen populair.