Rotterdam

6 januari 2022 om 09:13

Nog twee verdachten van Coolsingelrellen aangehouden

(ANP) De politie heeft dinsdag en woensdag twee mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen op de Coolsingel in Rotterdam op 19 november vorig jaar.

De twee, een 24-jarige inwoner van Bonaire en een 21-jarige Rotterdammer, hebben zich op een politiebureau in Dordrecht gemeld nadat beelden in een opsporingsprogramma en op social media waren getoond. De 24-jarige verdachte zou een fles naar een politiebus hebben gegooid. De Rotterdammer wordt ervan verdacht voorwerpen hebben gegooid naar politievoertuigen en ME'ers.

In totaal zijn er nu 67 mensen aangehouden in verband met de rellen op de Coolsingel, die uitbraken na een manifestatie tegen het coronabeleid van het kabinet. Politieagenten waren het doelwit. Ook werden onder meer politiewagens, scooters en winkels beschadigd of vernield. Vijf mensen raakten gewond door kogels.

De Rijksrecherche onderzoekt nog of de verwondingen zijn veroorzaakt door politiekogels. Ook agenten liepen verwondingen op. Op de avond zelf werden 49 mensen aangehouden.


4180 kilo coke gevonden in haven, grootste vangst 2021

(ANP) In een container met bananen in de Rotterdamse haven is afgelopen donderdag een partij van 4180 kilo cocaïne aangetroffen. Het is daarmee op de valreep de grootste vangst van vorig jaar, met een straatwaarde van ruim 300 miljoen euro.

De container uit Ecuador was onderweg naar de haven in Antwerpen. De drugs is inmiddels vernietigd, laat het Openbaar Ministerie weten. De container werd wel doorgestuurd en gevolgd. Daardoor kon de Belgische politie maandag een loods in Essen, vlakbij Roosendaal, zeven personen aanhouden. Het gaat om vijf Belgen en twee Britten. Een van hen is inmiddels op vrije voeten, de rest zit nog vast.

De drugsvangst is gedaan door het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het OM in Rotterdam.


Delfzijl

OM legt lossen van schip met NAM-afval stil na controles

(ANP) Het Openbaar Ministerie heeft woensdag het lossen van een schip met afval van de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM stilgelegd. Dat gebeurde na controles in de haven van Delfzijl. Volgens het OM kon de lading worden aangemerkt als gevaarlijk afval en daarvoor gelden speciale regels. De NAM zegt dat de samenstelling van het afval niet gevaarlijk is.

De politie controleerde het schip samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).