Ajax coach Erik ten Hag kan zijn ploeg weer in Nederland gaan voorbereiden op de tweede helft van het seizoen.
Ajax coach Erik ten Hag kan zijn ploeg weer in Nederland gaan voorbereiden op de tweede helft van het seizoen. Maurice van Steen

Ajax keert eerder terug uit Portugal

6 januari 2022 om 10:02

Preventieve actie na positieve coronatesten

QUINTA DO LAGO (ANP) Ajax heeft het trainingskamp in Portugal afgebroken vanwege enkele positieve coronatesten die in het hotel zijn afgenomen. "Om een uitbraak te voorkomen en met het oog op de start van de tweede seizoenshelft, zondag 16 januari tegen FC Utrecht, wil Ajax geen risico’s nemen. Daarom is uit preventief oogpunt besloten om woensdag terug te keren naar Amsterdam", laat de landskampioen weten.

Van de groep van ruim zestig personen, bestaande uit spelers en stafleden, was iedereen in het bezit van een negatieve testuitslag, aldus Ajax. Deze testen waren kort voor vertrek naar Portugal afgenomen. Ajax verbleef sinds maandag in de Algarve.

Trainer Erik ten Hag wilde zijn omvangrijke selectie in Portugal tijdens een volle trainingsweek klaarstomen voor de tweede helft van het seizoen. Ter afsluiting van het trainingskamp in Zuid-Europa stond er voor komende zondag nog een oefenwedstrijd tegen Hajduk Split in het Algarve Stadion op het programma. Dat duel zou zonder publiek worden gespeeld.

PSV en Feyenoord besloten onlangs nog in Nederland voor het vertrek naar het buitenland een trainingskamp te annuleren. PSV zou dinsdag naar Marbella vliegen, maar vanwege een aantal coronabesmettingen bleven trainer Roger Schmidt en zijn spelers in Eindhoven. Feyenoord schrapte afgelopen zaterdag al de trip naar Zuid-Spanje vanwege meerdere positieve coronatesten binnen de staf en selectie. De Rotterdammers hopen zaterdag nog wel in Marbella te oefenen tegen Club Brugge.

Heerenveen moest een gepland trainingskamp in Apeldoorn afblazen. Ook bij de Friese club werden meerdere besmettingen vastgesteld. Andere Eredivisieclubs besloten hun oefenduels deze week af te gelasten, uit vrees voor (nog) meer positieve tests.

KNVB liet weten extra alert te zijn op de toename van het aantal coronagevallen binnen het betaald voetbal. De eerste divisie gaat vrijdag weer van start, de Eredivisie volgt een week later.