Djokovic had geen bewijs waarom hij niet is gevaccineerd

6 januari 2022 om 09:56

MELBOURNE (ANP/RTR) De Servische tennisser Novak Djokovic kon bij aankomst in Australië geen goede reden geven waarom hij niet is gevaccineerd. Mogelijk komt dat doordat de Australische autoriteiten zijn coronaherstelbewijs niet accepteerden, waarna douanebeambten besloten dat de nummer 1 van de wereld het land niet in mocht.

"Er werd niet voldoende bewijs geleverd bij zijn medische vrijstelling", aldus de Australische premier Scott Morrison donderdag tijdens een persconferentie. Hij benadrukte dat de weigering van Djokovic aan de grens "Australië geen internationale reputatieschade oplevert". Eerder op de dag stelde hij al dat "niemand boven de regels staat" en er daarom voor de tennisser geen uitzondering wordt gemaakt.

Djokovic wilde de afgelopen maanden niet zeggen of hij gevaccineerd is tegen het coronavirus, iets wat wel verplicht is voor zowel toegang tot Australië als deelname aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De autoriteiten op de luchthaven meldden donderdag dat de 20-voudige grandslamwinnaar "niet aan de toelatingseisen voor Australië voldeed", maar zeiden niets over zijn vaccinatiestatus.

De organisatie van de Australian Open meldde eerder deze week dat twee onafhankelijke panels van medische experts het verzoek van Djokovic voor een vrijstelling beoordeelden en juist concludeerden dat de 34-jarige Serviër "daarvoor in aanmerking komt". Dat de douanebeambten op het vliegveld van Melbourne anders oordeelden, komt volgens The Sydney Morning Herald door verschillende zienswijzen bij mensen die zijn hersteld van het coronavirus.

Bronnen melden aan de Australische krant dat Djokovic als reden voor zijn medische vrijstelling opgaf dat hij in het verleden besmet is geweest met het coronavirus. Een herstelbewijs is geen geldige medische vrijstelling, benadrukten de autoriteiten in verschillende brieven aan de organisatoren.

Mogelijkerwijs was Djokovic wel welkom geweest als hij na aankomst in Australië twee weken in hotelquarantaine was gegaan. Het toernooi begint op 17 januari.