Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

‘Opvallend veel zwaar vuurwerk, ondanks verbod’

6 januari 2022 om 11:25 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld spreekt van een ,,opvallend grote hoeveelheid’’ zwaar vuurwerk dat afgelopen jaarwisseling in Barneveld de lucht in is gegaan. Niet alleen tijdens de jaarwisseling zelf, maar ook op oudjaarsdag overdag werd er, ondanks het landelijk vuurwerkverbod, veel vuurwerk afgestoken.

Dat meldt gemeentewoordvoerder Michiel van Werven. Er werd volgens hem meer zwaar vuurwerk waargenomen dan tijdens de voorgaande jaarwisseling, toen er ook sprake was van een vuurwerkverbod. ,,Overigens was dit ook het landelijke beeld’’, vervolgt Van Werven. Bekend is dat er vlak voor de jaarwisseling behoorlijk veel materiaal is aangeschaft vanuit het buitenland.

Ondanks de overtredingen van het vuurwerkverbod, zijn er ,,voor zover nu bekend’’ geen boetes uitgedeeld door handhavers van de gemeente Barneveld, zegt Van Werven. ,,Wel zijn hier en daar groepjes mensen aangesproken bij onder meer vreugdevuren en het carbidschieten’’, zegt hij. ,,Dit om heldere afspraken met ze te maken over het belang van de coronaregels. Over het algemeen verliep dit gemoedelijk.’’

In verschillende woonwijken kwamen mensen bijeen bij vuurtonnen en -korven, vervolgt Van Werven. ,,Ook hier hield men zich redelijk goed aan de regelgeving en werd bovendien met name schoon stookhout gebruikt.’’ In het centrum van Barneveld bleef het volgens hem vrij rustig. ,,Op wat vuurwerk na.’’ Het uiteindelijke schadebedrag door vuurwerk is nog niet bekend.

Het rustige beeld van de gemeente komt overeen met de algemene indruk die hulpverleners op nieuwjaarsdag naar buiten brachten. De hulpdiensten van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) spraken van een ‘behapbare, reguliere jaarwisseling’

Wouter van Dijk