De Haven Beschermd Wonen aan de Pastoor Gowthorpestraat in Barneveld.
De Haven Beschermd Wonen aan de Pastoor Gowthorpestraat in Barneveld. GGz Centraal

Barneveld verlengt GGZ-proef in De Haven

5 januari 2022 om 09:42 Maatschappelijk

BARNEVELD Het in Barneveld lopende proefproject ‘time-out voor inwoners met psychiatrische problemen’ wordt met een jaar verlengd. Dat heeft het Barneveldse college van burgemeester en wethouders besloten. Er blijven daarmee ook dit jaar twee opvangplekken voor volwassenen beschikbaar in GGZ-locatie De Haven, aan de Pastoor Gowthorpestraat. 

Het gaat bij deze proef, die sinds 2019 in Barneveld loopt, om het beschikbaar stellen van tijdelijke opvanglocaties voor kwetsbare mensen met zodanige psychiatrische problemen dat ze niet verplicht opgenomen moeten worden, maar er eigenlijk ook nog niet aan toe zijn om zelfstandig thuis te wonen. Via het proefproject kunnen zij als een soort ‘time out’ tijdelijk gebruikmaken van één van de opvangplekken in De Haven. Het gaat om 24-uursbegeleiding, zonder dat er sprake is van een gesloten opname. De meeste cliënten die gebruikmaakten van deze voorziening, maakten de vooraf afgesproken periode ook daadwerkelijk vol. waarbij de opvang fungeerde als overbrugging, een periode waarin cliënten meer zelfvertrouwen krijgen.

De gemeente Barneveld is tevreden over de resultaten die tot dusver zijn geboekt. Het is volgens het college duidelijk dat de opvang in een behoefte voorziet. ,,De beschikbaarheid van deze tijdelijke voorziening geeft inwoners die dat nodig hebben de noodzakelijke persoonlijke time-out’’, stelt het college van burgemeester en wethouders. Het project heeft volgens het college ook een positief neveneffect: door de tijdelijke opvang worden mantelzorgers even ontlast. Bovendien zorgt de time-out er volgens het college voor dat ,,maatschappelijke schadelast’’ wordt voorkomen of verminderd en wordt de kans dat mensen later opnieuw moeten worden opgenomen, kleiner. De time-out kan ook preventief werken, door een bepaalde crisis te voorkomen. ,,Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag van een overleden familielid, die een trigger kan zijn.’’

In GGZ-locatie De Haven in Barneveld, waar in totaal 38 opvangplekken zijn gerealiseerd, blijven daarom ook dit jaar twee opvangplekken beschikbaar voor deze doelgroep. Time-out is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen die in een acute crisis verkeren, agressief gedrag vertonen of wanneer er sprake is van ernstige verslavingsproblematiek.

De gemeente trekt voor het project voor dit jaar ruim 42.000 euro voor uit. Met de verlenging van de proef loopt Barneveld naar eigen zeggen ook vooruit op de zogeheten ‘doordecentralisatie’ van Beschermd Wonen, die vanaf 1 januari volgend jaar van kracht gaat. In die nieuwe aanpak moet tijdelijke GGZ-opvang structureel ondergebracht worden. 

Door het project nu te verlengen, wordt dit aanbod geborgd, is de gedachte. Dat deze vorm van opvang een structureel karakter krijgt, is een duidelijke wens van de inmiddels drie deelnemende gemeenten. Het proefproject werd in 2019 in een samenwerkingsovereenkomst met GGz-Centraal vastgelegd, gezamenlijk met de gemeente Scherpenzeel. Gaandeweg haakte ook de gemeente Renswoude aan op dit project.

Wouter van Dijk