In De Heelkom komen tal van hulp- en zorgverleners samen.
In De Heelkom komen tal van hulp- en zorgverleners samen. Arnoud J Spaaij

De Heelkom bestaat 35 jaar: ‘De lokale samenleving profiteert’

5 januari 2022 om 08:32 Zorg

ACHTERVELD Stichting Eerstelijns Samenwerkingsverband Achterveld heeft geen grote naamsbekendheid en toch heeft bijna iedereen in Achterveld of nabije omgeving er indirect wel eens mee te maken. Inmiddels al 35 jaar.

Er stond al een gebouwtje van de Wit-Gele Kruisvereniging op de plek waar 35 jaar geleden De Heelkom werd gebouwd. De Heelkom in Achterveld is het gezondheidscentrum waar huisartsen, fysiotherapie, gemeente Leusden en tal van andere instanties gezamenlijk voor Achtervelders beschikbaar zijn. De samenwerking wordt geïnitiëerd door Stichting Eerstelijns Samenwerkingsverband Achterveld, kortweg SESA, die parallel werd opgericht aan de bouw van een nieuwe huisartsenpraktijk. Aan de basis ervan stond in die tijd een van de toenmalige huisartsen Lucas Koch. „Dokter Boersma ging met pensioen en met collega Schaeffner kon ik nog enkele jaren de praktijk bij hem huren. Maar naast het pand van de Wit-Gele Kruisvereniging aan de Walter van Amersfoortstraat was grond en daar hebben we een nieuwe huisartsenpraktijk gebouwd.”

SESA De huisartsen gingen de samenwerking verder aan met de wijkverpleging, fysiotherapeut en maatschappelijkwerker en zo werd SESA opgericht. Koch maakte voor SESA ook gebruik van de stimuleringsregeling die de overheid hiervoor had. Het overheidsbeleid leidde ook elders in Nederland tot de oprichting gezondheidscentra. In Achterveld werd De Heelkom een begrip. Dat SESA achter de intensieve samenwerking binnen De Heelkom schuilgaat is voor veel bezoekers niet altijd duidelijk. Maar voor de aangeboden hulp en zorg maakt dat uiteraard niet uit. Koch: „Bijvoorbeeld ook Lariks, van gemeente Leusden, houdt spreekuur. Dat is voor veel Achtervelders erg handig.”

LOKALE KRACHT Koch is overtuigd van de lokale kracht voor het succes van de samenwerking is Achterveld. Enkele jaren geleden richtte hij DAVA op. De organisatie door en voor Achtervelders. „Ja, daarin zie je ook dezelfde hulp. Achtervelders die elkaar helpen.” Koch gelooft dan ook in de lokale zelfstandigheid van De Heelkom.

AANBOD IS ZEER DIVERS De verschillende organisaties in De Heelkom bieden een groot en divers pakket aan hulpverlening op het gebied van gezondheid, sociale zorg en leefomstandigheden. Daarin zijn professionals vertegenwoordigd en is hulp en zorg op velerlei gebied beschikbaar. Van logopedie tot een uitgebreid team van wijkverplegers en van diëtiek tot natuurlijk het team van de huisartsen.

PREVENTIE Ook zijn de zorgverleners vanuit De Heelkom bezig met preventieve initiatieven. Ik Pas, een maand lang geen alcohol drinken en ook Ommetje, wandelen met de wandel-app van professor Erik Scherder, werden succesvol gepromoot in Achterveld en omgeving. Momenteel wordt, in samenwerking met DAVA, nagedacht over een beweegtuin waar Achtervelders op een sportieve route in de buitenlucht kunnen bewegen.

door Arnoud J Spaaij