Nieuwe OV-chipkaart komend najaar geïntroduceerd

4 januari 2022 om 10:28

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Nog dit jaar wordt de nieuwe OV-chipkaart geïntroduceerd. Dat kondigt Bas van Weele, programmadirecteur OV-betalen, aan op BNR.

De technologie achter de huidige kaart is verouderd en werkt over een paar jaar niet meer. De nieuwe kaart wordt de komende maanden getest in samenwerking met de NS. Dit najaar volgt de introductie. 'We hopen eind derde, begin vierde kwartaal, dus op zijn vroegst oktober, de nieuwe OV-chipkaart beschikbaar te kunnen stellen', zegt Van Weele in BNR Mobility.

Reizigers kunnen de kaart ook via een koppeling met een smartphone gebruiken. 'Je hebt geen fysieke kaart meer nodig. Dat scheelt ook enorm in de distributie en in de productiekosten.' Behalve met de nieuwe kaart kunnen reizigers vanaf de zomer ook in- en uitchecken met een bankpas of creditcard.


Veteranenorganisatie: 'Militair tenue hoort niet op coronaprotest'

DEN HAAG (ANP) Militaire uniformen horen niet thuis op een coronademonstratie. Dat zegt belangenorganisatie het Veteranen Platform na de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zondag, waaraan mensen in militaire kleding meededen.

Volgens Hans van Griensven, voorzitter van het platform, zijn er wel degelijk echte veteranen en oud-militairen betrokken bij de demonstraties. Ze zijn onderdeel van de groep 'In het gelid voor vrijheid' en willen een buffer vormen tussen de politie en demonstranten om escalatie van geweld te voorkomen, aldus Van Griensven. "Wij keuren dat optreden niet goed. Niet alleen omdat het strafbaar is om in militaire uitdossing te verschijnen op zo'n demonstratie, maar ook omdat het op deze manier suggereert dat zij dit doen namens alle veteranen."


Kabinet werkt aan tijdelijke aanpassing van 'sleepwet' wegens cybergevaar

DEN HAAG (ANP) Scheidend demissionair defensieminister Henk Kamp en collega Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken werken aan een tijdelijke aanpassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook bekend als de 'sleepwet'. Die wijziging moet ervoor zorgen dat Nederland zich beter kan verdedigen tegen cyberaanvallen, zegt Kamp in een interview in NRC.

De tijdelijke aanpassing van de wet is vooruitlopend op een al eerder aangekondigde verandering van de wet, die volgens Kamp nog een tijd op zich laat wachten. Het volgende kabinet moet over de tijdelijke regeling besluiten, zegt de VVD-minister.

Wat er precies in de wet gaat veranderen, wil Kamp niet tegen NRC zeggen.

De defensieminister - die binnenkort wordt opgevolgd door Ollongren - zegt dat Nederland momenteel "met de handen op de rug" is gebonden om cyberaanvallen tegen te gaan.