Politici: 'Ga in gesprek met winkeliers'

4 januari 2022 om 11:04

BARNEVELD Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders moet zo snel mogelijk samen met ondernemers van 'niet-essentiële' winkels op zoek naar mogelijkheden om binnen de huidige coronamaatregelen toch meer te kunnen ondernemen.


Wouter van Dijk

Met die strekking reageren raadsleden van Pro'98, Lokaal Belang, ChristenUnie en SGP vandaag op een noodkreet van Barneveldse winkeliers, die aangeven dat hun financiële situatie door de verplichte lockdown onhoudbaar begint te worden. Vier Barneveldse ondernemers melden in deze krant dat het door gemiste inkomsten steeds lastiger wordt. Daarnaast is er frustratie over het feit dat in essentiële winkels meer kan én heerst het gevoel dat Barneveld erg strikt is in de regels en handhaving, meer dan vorig jaar. Volgens de Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV) is het tijd voor een duidelijk tegensignaal.


SIGNAAL AFGEVEN De politieke partijen roepen op hun beurt het college op in gesprek te gaan met de ondernemers om vooral te kijken naar wat wél kan, mogelijk ook binnen het eerstvolgende Veiligheidsberaad. Wat dat laatste betreft, meldt gemeentewoordvoerder Erik Jager: ,,In dat overleg kunnen we zéker een signaal afgeven. We leven als gemeente erg mee met de ondernemers en ondersteunen initiatieven waarmee lokale ondernemers gesteund worden. We hebben echter als gemeente helaas niet de mogelijkheid om door de landelijke overheid gestelde regels aan te passen.''

Wat betreft het gevoel van ondernemers dat de gemeente nu strenger handhaaft dan tijdens eerdere lockdowns, zegt Jager: ,,Daar herkennen we ons niet in. De eerste dagen van de lockdown is een ronde gemaakt langs winkeliers in de verschillende dorpen, waarbij gesproken is over de geldende regels, onder meer rondom stalling van handelswaar voor de winkels. Er is altijd gedacht vanuit leefbaarheid, met alertheid op excessen. We gaan altijd eerst met ondernemers het gesprek aan, om zo tot oplossingen te komen. Vergeleken met de vorige aanpak, is deze aanpak niet veranderd.''


Burgemeester Jan Luteijn heeft inmiddels volgens verschillende raadsleden laten weten bereid te zijn om snel met winkeliers en ondernemers in gesprek te gaan om te kijken naar mogelijkheden binnen de beperkingen.

p 6, 7