Moskou

4 januari 2022 om 11:03

Interfax meldt crisisoverleg over Oekraïne in Moskou

(ANP/DPA) Komende donderdag overleggen vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland in Moskou over het conflict in Oost-Oekraïne, meldt het Russische persagentschap Interfax. Frankrijk en Duitsland doen daaraan op ,,adviserend niveau" mee, aldus het persbureau op basis van een bron in het Kremlin.

De verantwoordelijke functionaris binnen het Kremlin, Dmitri Kozak, heeft behalve Oekraïne ook Jens Plötner, adviseur buitenlandbeleid van bondskanselier Olaf Scholz (SPD), en de diplomaat Emmanuel Bonne, adviseur van de Franse president Emmanuel Macron, uitgenodigd. Wie namens Oekraïne aanschuift is nog niet bekend.

In de groep van vier landen proberen Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne het conflict in Oost-Oekraïne, dat al bijna acht jaar duurt, op te lossen. Een vredesplan dat in Minsk in Belarus werd overeengekomen, ligt in de ijskast. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan de overeenkomst te hebben geschonden.

De relatie tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen anderzijds staat onder druk. Rusland heeft aan de grens met Oekraïne zo'n 100.000 troepen verzameld.

Op 10 januari is een gesprek voorzien tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin. Diezelfde week zullen de NAVO en Rusland bijeenkomen en is een overleg gepland tussen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en Rusland. De OVSE houdt in Oekraïne al jaren toezicht op naleving van de wapenstilstand tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger. 


Washington

VS maken zich op voor herdenking bestorming Capitool

(ANP) De Verenigde Staten maken zich op voor de herdenking van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Minister van Justitie Merrick Garland houdt woensdag een toespraak over de wijze waarop de mensen worden aangepakt die achter de rellen zitten, bericht The Washington Post. Een dag later worden ook speeches verwacht van president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump.

Garland gaat niet praten over specifieke personen of aanklachten, zegt een ingewijde tegen de krant. Die wilde anoniem blijven omdat de toespraak nog niet officieel is aangekondigd. De minister zou zich een dag voor de herdenking willen uitspreken over de wijze waarop zijn ministerie zich inzet om "Amerikanen en de Amerikaanse democratie te verdedigen tegen geweld".

Aanklagers in Washington vervolgen volgens de krant meer dan 725 personen voor de rellen van vorig jaar. Toen bestormden aanhangers van toenmalig president Trump in de nasleep van de presidentsverkiezingen het parlementsgebouw. Ze wilden voorkomen dat parlementariërs de verkiezingsnederlaag van Trump zouden bekrachtigen.