Washington

4 januari 2022 om 10:05

Honderdduizenden Amerikanen zonder stroom na sneeuwstorm

(ANP/RTR/DPA) Een heftige sneeuwstorm aan de oostkust van de Verenigde Staten heeft maandag voor een enorme stroomuitval en grote verkeershinder gezorgd. In de staten Virginia, Maryland, North Carolina, South Carolina en Georgia zitten in totaal zo'n 660.000 huishouden zonder stroom. In sommige gebieden kan het naar verwachting dagen duren voordat de stroomvoorziening is hersteld.

In Virginia viel 37 centimeter sneeuw en in Maryland ruim 39 centimeter. Ook in de staat Tennessee (bijna 23 centimeter) viel een grote hoeveelheid.

In de Amerikaanse hoofdstad Washington viel binnen enkele uren ruim 20 centimeter sneeuw. De federale regering had ambtenaren en andere medewerkers zondag al opgeroepen om maandag niet naar hun werk te komen. Hierdoor waren de wegen in de stad vrijwel leeg. De heropening van tientallen scholen na de kerstvakantie is uitgesteld naar donderdag.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden ondervond overlast van de sneeuwstorm. Hij liep vertraging op toen hij met het regeringsvliegtuig terugkeerde vanuit zijn thuisstaat Delaware. Het vliegtuig moest een half uur wachten, voordat het kon landen op een militair vliegveld. 


Yuzhou  

Chinese miljoenenstad in lockdown na drie coronabesmettingen

(ANP/AFP/BLOOMBERG) De Chinese miljoenenstad Yuzhou is in de nacht van maandag op dinsdag in lockdown gegaan. De maatregel is ingevoerd nadat drie inwoners van de stad in de afgelopen dagen positief hadden getest op het coronavirus. Yuzhou heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Mensen moeten thuisblijven, bus- en taxidiensten zijn gestremd en winkelcentra en musea zijn gesloten. Autoriteiten schroeven de beveiliging op in de stad om de te kunnen handhaven.